Wat zijn de zetels in het Europees Parlement?

Wat zijn de zetels in het Europees Parlement?

Nederland heeft 29 zetels in het Europees Parlement. Het Europees Parlement wordt geacht een stem te geven aan de volkeren van de 27 landen die aan de Unie deelnemen, en vooral te letten op het belang van de Unie in zijn geheel. De leden van het Europees Parlement worden om de vijf jaar rechtstreeks gekozen door de burgers van de Europese Unie.

Wat is het Europees Parlement?

Het Europees Parlement of kortweg EP (soms ook Europarlement) is de rechtstreeks verkozen volksvertegenwoordiging van de Europese Unie. Het is de enige instelling van de Europese Unie die direct door de burgers wordt gekozen. Samen met de Raad van de Europese Unie en de Europese Commissie heeft het een wetgevende taak binnen de Europese Unie.

Wie zijn de nieuwe leden van het Europees Parlement?

Vanaf 1 februari heeft het Europees Parlement 705 zetels, dit waren er 751 vóór de Brexit. Van de 73 Britse zetels zijn er 27 herverdeeld over andere EU-landen, terwijl de resterende 46 zetels in reserve worden gehouden voor mogelijke toekomstige uitbreidingen van de EU. Wie zijn de nieuwe leden van het Europees Parlement?

Welke partijen wonnen de meeste zetels?

Ook de D66 (+7), het CDA (+6) en de PVV (+5) wonnen flink. Met twintig zetels werd de PVV de tweede partij. Het CDA en D66 eindigden beiden met negentien zetels. De SP behaalde veertien zetels (-1) en werd de grootste partij op links. Er zijn twee nieuwe partijen in de Kamer gekomen. DENK kwam binnen met drie zetels en Forum voor Democratie

Wat zijn de zetels in het EP?

Het Europees Parlement (EP) vertegenwoordigt ruim 450 miljoen Europeanen en bestaat momenteel uit 705 afgevaardigden (inclusief voorzitter). Nederland heeft 29 zetels in het Europees Parlement.

Wat is het totale aantal zetels van de Tweede Kamer?

Het totale aantal zetels van de Tweede Kamer is 150. Daarna kijkt de Kiesraad hoe veel keer de partijen de kiesdeler hebben gehaald. Het resultaat hiervan geeft het aantal volle zetels dat door partijen is behaald. Deze verdeling komt meestal niet precies uit.