Inhoudsopgave
Wat zijn de complicaties bij Blaasspoelen?
De meest voorkomende complicaties zijn: − herhaaldelijk aandrang om te plassen; − pijnlijk of branderig gevoel in de blaas of de plasbuis; − moeite met het ophouden van urine; − aanwezigheid van bloed- of weefseldeeltjes in de urine; − een grieperig gevoel met een temperatuurverhoging boven 38,5 °C kan binnen vier uur …
Wat zijn bijwerkingen van Intravesicale toediening van cytostatica?
Extravasatie: symptomen van extravasatie na intravesicale toediening van mitomycine kunnen zich meteen na de toediening of weken of maanden later voordoen. De eerste symptomen zijn bekken- of buikpijn refractair voor eenvoudige analgesie.
Wat is Intravesicale toediening?
Toediening in de urineblaas (intravesicale toediening) om te voorkomen dat de tumor bij oppervlakkige urineblaaskanker terugkomt (recidief) na verwijdering van weefsel via de plasbuis (transurethrale resectie).
Waarom Blaasspoelen met mitomycine?
Een blaasspoeling met Mitomycine® is een vorm van chemotherapie, rechtstreeks in de blaas. Deze behandeling zorgt ervoor dat kwaadaardige cellen niet (of minder snel) terugkomen.
Waar moet je op letten bij blaasspoelen?
Zorg dat een open verbinding met de blaas zo kort mogelijk duurt in verband met infectiegevaar. Omdat een spoelzakje steriel is hoeft het aansluitpunt niet gedesinfecteerd te worden. De katheteraansluiting moet wel gedesinfecteerd worden. Goede vochtopname is van belang ter voorkoming van urineweginfectie.
Wat is BCG ITIS?
Intravesicale spoeling met Mycobacterium bovis Bacillus Calmette-Guérin (BCG) is een van de behandelopties voor een intermediair of hooggradig, niet-spierinvasief urotheelcelcarcinoom van de blaas.
Wat is een Blaasinstillatie?
Een blaasinstillatie is het inbrengen van een vloeistof in de blaas doorheen een sonde (hol, soepel buisje). De behandeling met chemotherapie wordt gespreid over verschillende weken of maanden.
Wat doet mitomycine?
Mitomycine remt kanker (cytostaticum). Bij kanker van maag, darmen, borsten, alvleesklier, baarmoederhals, en longen. Verder als spoeling bij blaaskanker en bij buikvlieskanker. U krijgt het infuus of de spoeling in het ziekenhuis, elke 1 tot 8 weken.
Wat is het doel van blaasspoelen?
Blaasspoelen wordt gedaan als je (kwaadaardige) poliepen in je blaas hebt. Deze kunnen verwijderd worden met een operatie, maar keren vaak weer terug. Een blaasspoeling verkleint de kans dat de poliepen terugkeren.