Inhoudsopgave
Wat verbergt het Vaticaan?
Momenteel voert paus Franciscus een felle strijd tegen iedereen die homofobie gebruikt om zijn gedrag en dubbelleven te verbergen, tegen de homofobe homo’s en tegen de hypocriete hoeders van een bekrompen moraal. ‘Het carnaval is over’, zou de paus bij zijn aantreden tegen zijn ceremoniemeester gezegd hebben.
Wat is het vermogen van het Vaticaan?
Kardinaal George Pell, de financiële topman van paus Franciscus, heeft de leden van het College van Kardinalen daar vandaag over ingelicht. Het totale bezit van het Vaticaan vertegenwoordigt daarmee een waarde van 2,6 miljard euro. De extra rijkdom is niet verkregen door illegale activiteiten, benadrukte Pell.
Hoe ontstond de paus?
Volgens de Bijbel noemde Jezus zijn apostel Simon ‘de rots (‘Kefas’ in het Aramees, ‘Petros’ in het Grieks) waarop hij zijn kerk zou bouwen’ en kreeg hij de sleutels van het koninkrijk van de hemel. De twee sleutels zijn nog altijd het symbool van de paus.
Waarom een paus?
De Paus is de leider van de gehele katholieke wereld en wordt als velen gezien als de rechtmatige opvolger van de Apostel Petrus. Het is eigenlijk meer een roeping dan dat het gaat om een beroep. De functie van Paus is danook een unieke: er is er maar één van in de hele wereld!
Wat is er te zien in het Vaticaan museum?
In de Vaticaanse Musea zijn grote collecties beeldhouwwerken, kunstwerken en kunstvoorwerpen van de oude wereld tot nu te zien. In totaal zijn er ongeveer 20.000 kunstwerken te zien (en 70.000 die op dit moment niet toegankelijk zijn), verspreid over een groot aantal galerijen, zalen en kapellen.
Wie was de allereerste paus?
Simon, beter bekend als Petrus, zou als rechterhand van Christus en later bisschop van Rome ook de eerste paus zijn geweest.
Waar komt woord paus vandaan?
De naam paus is via het Latijnse papa afkomstig van het Griekse papas, dat met ‘vader’, ‘vadertje’ en ‘heilige vader’ vertaald kan worden. In de Middeleeuwen werd de titel ‘papa’ opgevat als een acroniem voor ‘Petri Apostoli Potestatem Accipiens’, oftewel ‘van de apostel Petrus heb ik de macht ontvangen’.