Wat te doen bij leukopenie?

Wat te doen bij leukopenie?

In sommige gevallen is de leukopenie behandelbaar met medicatie gericht op de oorzaak (internist of hematoloog). Soms helpen injecties met CSF (meestal matig). Bij reactieve inflammatoire beelden (pyoderma gangrenosum, vasculitis) zal prednison nodig zijn.

Hoe ontstaat leukopenie?

Een tekort aan witte bloedcellen kan optreden bij chemotherapie, leukemie, myelofibrose, aplastische anemie, ondervoeding en het gebruik van bepaalde medicijnen.

Hoe bloedwaarden verbeteren?

Van Gijsel: “In de uitslag staat een advies hoe iemand zijn bloedwaarden kan verbeteren. Zo kan geadviseerd worden om minder vlees te eten, meer water te drinken of minder te sporten. Eigenlijk rolt er een optimaal boodschappenlijstje uit, waardoor je je fitter voelt en meer weerstand opbouwt.”

Is leukopenie gevaarlijk?

Zijn er te weinig witte bloedcellen (leukopenie), dan ontstaat een groter risico op infecties en bijgevolg ook koorts. Een niet-behandelde infectie en koorts kunnen ernstige gevolgen hebben tijdens een kankerbehandeling.

Hoe kan je meer witte bloedcellen aanmaken?

Zelf kunt u niet veel doen om uw bloedcellen op peil te houden. Als uw witte bloedcellen héél laag staan zoals na een stamceltransplantatie of een behandeling voor leukemie, kan u het advies krijgen om bepaalde voedingsmiddelen te vermijden om het risico op een infectie te verminderen.

Wat is een leukopenie?

Leukopenie is een tekort aan witte bloedlichaampjes (leukocyten) in uw bloed. Deze witte bloedlichaampjes zorgen voor afweer tegen infecties. Als u hier een tekort aan heeft, dan bent u vatbaarder voor infecties. Bacteriën of ziekten die voor gezonden mensen ongevaarlijk zijn, kunnen bij u tot heftige reacties leiden met hoge koorts.

Wat is koorts bij leukopenie?

Het optreden van koorts bij leukopenie is het eerste en vaak enige teken van infectie. Bij 90% van de patiënten met neutropenie is koorts een manifestatie van infectie, bij 10% is koorts het gevolg van niet-infectieuze processen (reactie op geneesmiddelen, tumor-koorts, enz.).

Wat is leukocytenonderzoek?

Bloedonderzoek toont een daling van het Hb-gehalte (waarden van 2-3 mmol/l zijn niet ongewoon) en een daling van het trombocytengehalte (rode bloedcellen). Het aantal leukocyten kan normaal, verhoogd of verlaagd zijn. Het beenmerg dat verkregen kan worden via een borstbeen- of bekkenpunctie zit vol met blasten (voorlopers van de leukocyten).