Wat te doen bij het einde van de huurovereenkomst?

Wat te doen bij het einde van de huurovereenkomst?

Wat te doen bij het einde van de huurovereenkomst? Artikel 28 « §1. De huurder kan op elk ogenblik per aangetekende brief een einde maken aan de overeenkomst mits een opzeggingstermijn van drie maanden die ingaat op de eerste dag van de maand die volgt op de maand van kennisgeving.

Hoe kunt u een huurovereenkomst opzeggen?

Als verhuurder kunt u een huurovereenkomst van lange duur opzeggen onder bepaalde voorwaarden, steeds met een termijn van zes maanden die begint op de 1ste van de maand na de opzegging. Na een opzegging door de verhuurder kan de huurder steeds een tegenopzeg geven met een termijn van één maand.

Wat is een opzegging van een huurcontract van lange duur?

Opzegging van een huurcontract van lange duur door de huurder. Een voorbeeld hiervan is het overlijden van de bloed- of aanverwant die de woning heeft betrokken. Deze opzegmogelijkheid in het voordeel van bloed- of aanverwanten kan uitdrukkelijk in de huurovereenkomst uitgesloten zijn.

Kan de verhuurder het huurcontract voortijdig verbreken?

De verhuurder kan het huurcontract voor de hoofdverblijfplaats voortijdig verbreken op de verjaardag van elke driejarige periode. Hij zal een schadevergoeding verschuldigd zijn aan de huurder. Rechtsvordering in geval van onbetaalde huur Als de bemiddelingsprocedure tot niets heeft geleid, kan de eigenaar een gerechtelijke procedure starten.

Wat is een hospita huurovereenkomst?

Hospitahuur is een huurovereenkomst van een kamer of een etage, die deel uitmaakt van een woning waarin de verhuurder zelf ook woont. Voor huurders die van een hospita huren, geldt de eerste 9 maanden geen huurbescherming. Dit betekent dat de hospita zonder opgaaf van redenen de huur mag opzeggen. Hierbij geldt een opzegtermijn van 3 maanden.

Wanneer is de huurovereenkomst ondertekend door beide echtgenoten?

Indien de huurovereenkomst door beide echtgenoten werd ondertekend, dan zal die echtgenoot die de woning verlaat gebonden blijven door de huurovereenkomst en kan hij dus aangesproken worden door de eigenaar/verhuurder voor betaling van de huur.

Wanneer wordt de huurovereenkomst automatisch stopgezet?

Meer in bijzonder wordt de huurovereenkomst in dat geval automatisch stopgezet op het einde van de tweede maand na het overlijden van deze huurder, vb.: huurder sterft op 14.08.2019, waarna huurovereenkomst op 31.10.2019 automatisch eindigt.

Wanneer wordt het huurcontract ontbonden?

Volgens art. 1742 van het Burgerlijk Wetboek wordt het huurcontract niet ontbonden door de dood van de verhuurder, noch door de dood van de huurder. Het overlijden van de huurder zal dus geen invloed hebben op het (voort)bestaan van de huurovereenkomst.

Hoe kan een schriftelijke huurovereenkomst beëindigd worden?

De schriftelijke huurovereenkomst voor onbepaalde duur en mondelinge huurovereenkomsten kunnen slechts worden beëindigd door een opzegging van één maand, tenzij partijen anders overeenkomen. De opzegging. De opzegging is een eenzijdige rechtshandeling en moet niet door de andere partij worden aanvaard.

Wat is de ontbinding van een huurovereenkomst?

Ontbinding. Wanneer een partij haar verplichtingen of verbintenissen niet nakomt, kan aan de rechter de ontbinding (verbreking) van de huurovereenkomst worden gevraagd. De ontbinding kan dan worden uitgesproken in het nadeel van deze partij.

Is de huurovereenkomst drie jaar of minder opgezegd?

Een huurovereenkomst van drie jaar of minder kan door geen enkele partij eenzijdig vervroegd opgezegd worden, ook niet door de eigenaar om zijn bloedverwanten in te woning te laten wonen. Beide partijen kunnen wel opzeggen tegen het einde van de afgesproken korte duurtijd (drie jaar of minder) met een opzegtermijn van drie maanden.

Wat is de ontbinding van een huurcontract?

De uitvoering van werken tot wederopbouw, van verbouwings- of renovatiewerken is één van de redenen die de voortijdige ontbinding van het huurcontract door de verhuurder rechtvaardigt. Zijn huurder opzeggen mits betaling van een schadevergoeding