Wat moet je doen om paleontoloog te worden?

Wat moet je doen om paleontoloog te worden?

Om paleontoloog te kunnen worden moet je een VWO-diploma hebben met wis-, natuur- en scheikunde in je pakket. Biologie is aan te raden maar niet verplicht (voor aardwetenschappen). Daarna kun je biologie of geologie gaan studeren, deze opleidingen hebben allebei een specialisatie paleontologie.

Waar werkt een paleontoloog?

Een paleontoloog is werkzaam op een hoge school, bij een instelling of bij een museum. Daarnaast werkt hij veel samen met andere paleontologen en mensen met kennis van evolutie en ontwikkeling.

Hoe zoekt een deskundige uit welke botten er gevonden zijn?

Als je alleen een hoop losse botten vindt, wordt het moeilijker om het skelet in elkaar te zetten. Ook dan kun je uitvissen waar het bot in het skelet thuishoort, door goed naar de vorm van de botten te kijken en door de botten met andere dinoskeletten te vergelijken.

Wat komt het woord fossiel voor?

Het woord fossiel komt van het latijnse woord fossilis wat letterlijk ” verkregen door graven ” betekend (“Fossil”, z.j.). Een versteende pootafdruk van een sabeltandtijger of een blad van een oerboom zijn voorbeelden van fossielen.

Wat is een levend fossiel?

Levende fossielen zijn organismen die lijken op soorten die uitgestorven zijn. Ze komen vaak voor in sterk geïsoleerde, bijna onveranderlijke milieus, waardoor ze in de loop van de tijd niet of nauwelijks veranderen. Een beroemd voorbeeld van een levend fossiel bij planten is de ginkgo (Ginkgo biloba).

Waarom worden dode dieren en planten fossiel?

De meeste dode dieren en planten worden nooit een fossiel. Dat komt omdat de resten van dieren of planten meestal al vergaan zijn voordat ze worden bedekt. Alleen als de resten snel bedolven worden onder zand, modder, of klei kunnen ze fossiel worden. Meestal worden ook alleen de harde delen (zoals botten van dieren) fossiel.

Is fossielen van landdieren wegrotten?

Dit komt doordat de zachte delen eerder wegrotten als de harde delen. Dit wegrotten noem je verteren. Fossielen van landdieren zijn zeldzamer dan fossielen van waterdieren. Dit komt omdat als een dier in het water sterft het naar de bodem zakt en hier bedolven wordt onder vele lagen andere doden dieren en zand.