Inhoudsopgave
Wat merk je van divertikels?
Symptomen. Divertikels worden vaak per toeval ontdekt omdat ze meestal weinig of geen klachten veroorzaken. Sommige mensen hebben wel klachten zoals een onbekende buikpijn, buikkrampen en soms verstopping of diarree en wat slijm uit de anus. Soms geven divertikels bloed bij de ontlasting.
Hoe weet je of je poliepen in je darmen hebt?
Poliepen worden bijna altijd opgespoord door middel van een kijkonderzoek (endoscopie) van de dikke darm. Dit onderzoek is de eerste keuze om de diagnose darmpoliepen mee te stellen. De endoscoop is een dunne, flexibele slang die via de anus in de darm wordt geschoven.
Wanneer is diverticulitis ontdekt?
Divertikels worden vaak per toeval ontdekt. Als u ernstige klachten heeft die kunnen wijzen op diverticulitis verwijst de huisarts u door naar een maag-, darm- en leverarts (MDL-arts), internist of chirurg voor verder onderzoek. Diverticulitis kan worden vastgesteld met één van onderstaande onderzoeken: CT-scan van de buik
Welke huisarts verwijst u naar diverticulitis?
Als u ernstige klachten heeft die kunnen wijzen op diverticulitis verwijst de huisarts u door naar een maag-, darm- en leverarts (MDL-arts), internist of chirurg voor verder onderzoek. Diverticulitis kan worden vastgesteld met één van onderstaande onderzoeken: CT-scan van de buik.
Waarom geen dieet voor ontstoken divertikels?
Als u ontstoken divertikels heeft, hoeft u meestal geen dieet te volgen. Alleen bij ernstig ontstoken divertikels adviseert de arts soms een vloeibaar en vezelarm dieet. Hierdoor kan de darm tot rust komen en kunnen de ontstekingen beter genezen. Meestal kan na enkele dagen overgestapt worden naar een licht verteerbare voeding.
Is diverticulitis vastgesteld?
Diverticulitis kan worden vastgesteld met één van onderstaande onderzoeken: CT-scan van de buik Een CT-scan (Computertomografie) is een onderzoek met röntgenstralen. Via een ader in de arm spuit de arts contrastvloeistof in. Organen zijn dan duidelijk zichtbaar op de röntgenafbeeldingen.