Wat mag je mee in de rechtbank?

Wat mag je mee in de rechtbank?

In het kort is het volgende verboden:

  • In bezit hebben van slag-, steek, en vuurwapens (hier vallen bijvoorbeeld ook onder een grote nagelvijl, een zakmes, een schaar, een geodriehoek en een passer) en explosieven.
  • In bezit hebben van spuitbussen, zoals deodorant en haarlak.
  • Verdovende middelen en alcohol.

Wat zeg je tegen een rechter?

Hoe spreek ik best de rechter of het openbaar ministerie aan? U moet zeker geen plechtige aanspreekvormen, zoals “edelachtbare” hanteren. U kan de voorzitter gewoon aanspreken met “mevrouw” of “mijnheer” of “mevrouw of mijnheer de rechter”.

Welke rechtszaken mag je bijwonen?

Iedereen van 18 jaar of ouder kan als toeschouwer een openbare zitting van de rechtbank bijwonen….Openbaar of achter gesloten deuren

  • zittingen van familiezaken (zoals echtscheidingszaken);
  • belastingzaken;
  • strafzaken tegen minderjarigen.

Waarom dragen rechters een bef?

Rechters dragen bij de behandeling van de meeste zaken een toga. Dat is een lange zwarte jas met een witte bef. Rechters dragen een toga om duidelijk te maken dat zij niet als privépersoon beslissingen nemen, maar als vertegenwoordigers van het recht.

Wat dragen rechters?

Rechters, officieren van justitie, de griffiers en advocaten dragen in de rechtszaal ieder een toga met witte bef tijdens een rechtszitting. Dat is hoofdzakelijk te danken aan Napoleon, die in zijn wetten en decreten minutieus voorschreef, hoe de rechterlijke ambtenaren en advocaten zich dienden te kleden.

Wat dragen onder toga?

Een toga is een kenmerk van de rechter of advocaat. Vroeger waren de toga’s maar tot de knie, en werd een rechter of advocaat verplicht een zwarte broek onder hun toga te dragen. In de jaren zestig is de maat veranderd en nu is de toga tot bijna op de grond.

Wat is de bef?

Een bef (van het Frans bavette = morsslab) is een ornament van de beroepskledij, dat gedragen wordt door de magistratuur, de advocatuur en de clerus. Het gaat hier om een platte kraag, reeds in de 17e eeuw bekend.

Wat voor kleding draagt een advocaat?

De kleding van een advocaat Het kledingstuk dat de advocaat aanheeft, is een toga. Een toga is een lange wijde mantel met een opstaande kraag. In het midden aan de achterzijde onder de kraag en aan de bovenkant van de mouwen is de stof geplooid ingenomen.