Wat is verschil tussen IPT en VAPZ?

Wat is verschil tussen IPT en VAPZ?

Een VAPZ wordt betaald met persoonlijke bijdragen. Met andere woorden, als zelfstandige betaalt u dit zelf. Bij een IPT is het wel degelijk de vennootschap die de premies betaalt. Dit betekent dus ook dat een zelfstandige die niet via een vennootschap werkt, geen IPT kan afsluiten.

Hoe wordt IPT berekend?

Je bruto inkomen en voordelen alle aard (VAA) zijn de basis voor de berekening. Stort je de bijdragen van het Sociaal VAPZ via je bedrijf, dan kun je de berekeningsbasis van de IPT verhogen. De bijdrage van het Sociaal VAPZ wordt dan een voordeel alle aard en zorgt voor een hogere fiscaal aftrekbare premie in je IPT.

Hoeveel backservice?

Als hij via zijn vennootschap een Individuele Pensioentoezegging afsluit, dan kan hij een backservice (ook wel inhaalbijdragen genoemd) doen voor de jaren voordien. Opgelet, hij kan tot maximaal tien jaar terug gaan en moet rekening houden met de 80%-regel.

Kan je VAPZ en IPT combineren?

Hoe een VAPZ en een IPT combineren? Een zelfstandige ondernemer die met een vennootschap werkt, kan een VAPZ (Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen) en een IPT (Individuele Pensioentoezegging) onderschrijven om een aanvullend pensioen op te bouwen.

Is IPT een voordeel alle aard?

De premies voor de IPT worden immers niet beschouwd als een belastbaar voordeel van alle aard, op voorwaarde dat de bedrijfsleider een regelmatige maandelijkse bezoldiging ontvangt. Ze zijn dus ook niet onderworpen aan de gebruikelijke personenbelasting van ongeveer 50 %.

Is IPT nog interessant?

Vooral in de schijf winst tussen 25.000 euro en 90.000 euro is het verschil behoorlijk groot. Dit neemt niet weg dat de IPT nog steeds fiscaal zeer gunstig blijft, alleen wordt het verschil met de uitkering van een dividend iets kleiner. De verlaagde tarieven gaan in vanaf aanslagjaar 2019.

Wat is de 80 regel bij IPT?

De 80%-regel stelt dat het wettelijk pensioen en het bovenwettelijk (extralegale) pensioen samen niet meer mogen bedragen dan 80 % van de ‘normale’ brutobezoldiging van het laatste jaar.

Hoe wordt de 80 regel berekend?

De stelregel is dat uw uiteindelijke pensioen niet hoger mag liggen dan 80% van uw laatste normale bruto jaarbezoldiging. Met pensioen bedoelen we hier zowel het wettelijke als eventuele extralegale beroepsgebonden pensioen zoals een VAPZ, IPT of groepsverzekering.

Wat is backservice pensioen?

Omdat bij een eindloonregeling de pensioenuitkering afhangt van het laatstverdiende salaris, leidt een loonsverhoging tot een hoger pensioen. De werkgever past het opgebouwde pensioen bij elke salarisverhoging aan het nieuwe salaris aan. Dit heet de backservice.