Inhoudsopgave
Wat is ventilatie ademhaling?
Longen en ademhaling: Alveolaire ventilatie! Het ademhalingssysteem voorziet de weefsels van zuurstof en verwijderd koolstofdioxide. zuurstof en koolstofdioxide naar en van de weefsels en (4) regulatie van de respiratie.! Mechanisme van pulmonaire ventilatie!
Wat is Zuurstofdissociatiecurve?
De zuurstofdissociatiecurve is de curve die de relatie weergeeft tussen gesatureerd hemoglobine en PO2 (zuurstofspanning). Deze relatie is niet-lineair. De curve heeft een sigmoïdale vorm door de toename van de affiniteit van hemoglobine voor zuurstof nadat de eerste moleculen gebonden zijn aan hemoglobine.
Hoeveel liter lucht wordt er in de longen per Adembeweging ververst?
De inademingscapaciteit is de maximale hoeveelheid lucht die een persoon in een keer kan inademen. Volgens de afbeelding is de inademingscapaciteit gemiddeld 3,5 liter. Voor een maximale inademing trekken de buitenste tussenribspieren en de middenrifspieren en de nekspieren zich samen.
Wat is een ademhaling?
Ademhaling is het proces van gasuitwisseling tussen de lucht en de cellen van een organisme. Drie soorten van de ademhaling onder meer intern, extern en cellulaire ademhaling. Externe ademhaling is de ademhaling. Het gaat inademing en uitademing van gassen.
Wat is de ademhalingsspieren?
Bij het inademen en het actief uitademen worden de ademhalingsspieren gebruikt. Dit zijn de middenrifspieren, buikspieren, de binnenste en buitenste tussenribspieren en de supraclaviculaire – boven het sleutelbeen gelegen – spieren.
Wat is de belangrijkste functie van het ademhalingsstelsel?
De meest bekende en belangrijkste functie van het ademhalingsstelsel is het mogelijk maken van gaswisseling in de longblaasjes (alveoli) tussen bloed en lucht in de longen. Zuurstof wordt vanuit de lucht opgenomen in het bloed wat door de longen stroomt en koolstofdioxide wordt afgegeven vanuit het bloed aan de lucht in de longen.
Hoe ontstaat de lucht tijdens de ademhaling?
Tijdens de ademhaling wordt de lucht door neusharen vrijgemaakt van stofdeeltjes. De fijnere deeltjes zoals bacteriën, schimmelsporen of virussen blijven kleven in het slijm dat zich op de oppervlakte van neusholte, luchtpijp en bronchiën bevindt. Daarnaast wordt door het slijmvlies de lucht vochtig gemaakt en verwarmd.