Inhoudsopgave
Wat is het nadeel van te weinig verpakking?
In veel gevallen levert het extra kosten op (voor opslag en/of verzending), geen duurzame materialen en is het simpelweg irritant afval voor je klant.
Waarom geen plastic verpakkingen meer?
Wegwerpplastic is schadelijk voor het milieu Plastic bevat vaak giftige stoffen en wordt niet in de natuur afgebroken, zoals bijvoorbeeld papier. Veel dieren eten per ongeluk de plastic resten, bijvoorbeeld zeeschildpadden, zeehonden, verschillende soorten vissen, schaaldieren en vogels.
Waarom is plastic zo populair geworden?
Met plastic verpakkingen kun je denken aan de verpakkingen die producten beschermen. Het zorgt ervoor dat etenswaren, hygiënisch, veilig en langer bewaard kunnen worden. De verpakking voorkomt ‘voedsel’ verspilling. Daarnaast zijn de verpakkingen door het plastic materiaal erg licht.
Hoe duurzaam is je verpakking?
Een verpakking is onder andere duurzaam te noemen wanneer het licht en/of compact is. Daardoor verminder je de hoeveelheid gebruikt materiaal en verklein je de CO2-uitstoot. Bovendien kunnen er dan meer pakketten mee in de bestelbus van een koerierdienst.
Welk nadeel heeft plastic als verpakkingsmateriaal?
Plastic heeft wel één groot nadeel: als het als zwerfafval in zee belandt, draagt het bij aan de ‘plastic soep’. Verder hangt de materiaalkeuze vaak af van het product dat erin zit: vloeistof kun je bijvoorbeeld niet in papier verpakken. En koekjes blijven langer vers in luchtdicht afgesloten plastic dan in papier.
Wat zijn de voor en nadelen van verpakkingen?
Algemeen
- Papier en karton zijn betaalbaar, zeker voor standaardformaten en bij grote afnames.
- Maatwerk is mogelijk maar duur bij kleine afnames.
- Papier is poreus en werkt als buffer tegen vochtschommelingen, -ophopingen en schadelijke gassen.
- Papier en karton beschermen ook tegen lichtinval.
Waarom zijn er geen plastic rietjes meer?
Plastic rietjes of bekers van EPS-schuim (een soort piepschuim) komen vanaf nu niet meer op de markt. Bestaande voorraad mag nog wel worden verkocht. Na 2021 komen daar maatregelen bij: zo moeten producenten gaan meebetalen aan het inzamelen van afval en het opruimen van zwerfafval.