Wat is evenwichtsonderzoek?

Wat is evenwichtsonderzoek?

Het evenwichtsonderzoek, ook wel videonystagmografie (VNG) genoemd, neemt een belangrijke plaats in bij onderzoek naar duizeligheid. Het is het enige onderzoek dat iets vast kan leggen over de werking van het evenwichtsstelsel; met name het functioneren van het evenwichtsorgaan in het binnenoor.

Wat is chemisch evenwicht?

Een chemisch evenwicht is een consequentie van een reactie tussen twee stoffen waarvan het eindproduct ook weer terug kan reageren tot de beginproducten. In zo’n geval treedt een evenwichtsreactie op, waarbij alle stoffen aanwezig zijn. Een bekend voorbeeld is de vorming van ammoniak: 3 H 2 (g) + N 2 (g) ↔ 2 NH 3 (g)

Wat is een evenwichtsreactie?

Een evenwichtsreactie, zoals die van ammoniak, moet aan bepaalde eisen voldoen om een evenwicht te zijn. Een van die eisen is dat de stoffen in opgeloste of gasvormige aggregatietoestanden verkeren, waardoor er een bepaalde molariteit (hoeveelheid) aan stoffen aanwezig is om een evenwicht te vormen.

Waar ligt het evenwichtsorgaan?

Het evenwichtsorgaan ligt in het binnenoor. Het is een zeer fragiel orgaantje en ligt daarom verscholen achter het rotsbeen, het stevigste bot van het lichaam. Samen met het gehoororgaan vormt het een anatomische eenheid.

Wat zijn symptomen van evenwichtsstoornissen?

Symptomen van evenwichtsstoornissen. De meeste mensen klagen bij duizeligheid over draaierigheid, een licht gevoel in het hoofd, het gevoel alsof de wereld om hen heen draait of dat zijzelf rondtollen. Dit onaangename gevoel kan gepaard gaan met allerlei andere klachten zoals angst, misselijkheid en braken.

Hoe lang duurt een virus aan het evenwichtsorgaan?

Een ‘virus aan het evenwichtsorgaan’ zoals je gezegd is, duurt minstens enkele weken met een uitloop van maanden. Door de telefoon kan dit natuurlijk niet worden bepaald. Waarschijnlijk zal de huisarts uitgebreid onderzoek verrichten, waaronder het zoeken naar nystagmus (ivm het evenwichtsorgaan).