Wat is een WendyLett?

Wat is een WendyLett?

WendyLett wordt als een normaal laken in het bed gelegd, met de gladde baan in het midden. Het gladde satijn maakt het draaien en zijwaarts verplaatsen van de zorgvrager mogelijk met minimale inspanning. De speciaal geweven katoenen randen fungeren als anti-glij materiaal aan de zijkant van het laken.

Wat zijn Transferhulpmiddelen?

Er zijn verschillende transferhulpmiddelen die het verplaatsen van mensen eenvoudiger maken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan transferplanken, draaischijven of glijzeilen voor liggende en/of zittende transfers, bijvoorbeeld van bed naar bed, van bed naar (rol)stoel of van rolstoel naar toilet.

Waar ondersteun je de zorgvrager zodat deze actief van het bed naar de stoel kan verplaatsen?

Werk recht voor (handen voor het lichaam) en dicht bij het lichaam (ellebogen bij de romp). Werk in een rustig tempo zodat de zorgvrager de kans heeft mee te werken. Fungeer als steunpunt waar de zorgvrager zich aan kan optrekken of waardoor de zorgvrager in balans blijft.

Hoe gebruik je een Glijzeil?

Kantel de cliënt naar je toe en spreid het glijzeil nu uit achter de rug van de cliënt en steek het in onder de rug van de cliënt (ter hoogte van de schouders en de heupen, dit zijn de zwaartepunten en de contactplaatsen met het matras).

Wat is een steek Laken?

Een steeklaken is een onderlegger die op het bed wordt gebruikt. Oorspronkelijk zijn het erg stevige onderleggers die onder een patiënt kunnen worden gestoken om deze om te verplaatsen of om te rollen. Tegenwoordig wordt de term ‘steeklaken’ gebruikt voor alle matrasbeschermers die over een deel van het bed liggen.

Wat is een draaischijf in de zorg?

De draaischijf bestaat uit twee schijven die ten opzichte van elkaar draaien, met bovenop een stasteun. U trekt zich op en de schijf ondersteunt u bij het verplaatsen, bijvoorbeeld van rolstoel naar stoel of van bed naar rolstoel. De kniesteunen voorkomen dat de persoon door de knieën zakt tijdens het draaien.

Wat is een transfer in de zorg?

Binnen de zorg – zowel in de thuiszorg, als binnen de instellingen – worden dagelijks mensen vanaf het bed in de rolstoel getild, op het toilet geholpen, enzovoort. Lichamelijk zware belasting voor de zorgverlener vormen meestal een directe aanleiding tot rug-, nek- en/of schouderklachten.

Hoe haal je een zorgvrager uit bed?

Help met het uit bed brengen van de benen door ze mee te laten glijden. Als de persoon zit, zorg er dan voor dat hij/zij stevig zit met beide voeten op de grond. Met schoenen aan kan hij/zij dan veilig opstaan. Het opstaan wordt makkelijker als het bed wat hoger staat ingesteld.

Wat is de bedoeling van een Transferprotocol?

Een Transferprotocol is een (digitaal) formulier waarop de afspraken staan die de zorgverleners met de cliënt maken over de wijze van tillen/verplaatsing en de wijze van zorgverlening. De afspraken zijn gebaseerd op de praktijkrichtlijnen fysieke belasting.

Hoe werkt een Steeklaken?

Steeklakens zijn matrasbeschermers voor incontinentie, ookwel incontinentielakens genoemd. Steeklakens hebben verschillende afmetingen voor elk matras. Dankzij de waterdichte, absorberende tussenlaagjes, wordt urineverlies/lekkage opgeslagen in de bed onderlegger.

Waarom Steeklaken?

Ze laten geen vocht door en voorkomen daarmee dat het matras nat wordt. Ze zijn er niet om grote hoeveelheden vocht op te nemen. Steeklakens worden onder het matras gestoken zodat ze vast op hun plaats blijven zitten.