Inhoudsopgave
- 1 Wat is een stralingsbron?
- 2 Hoe werkt een radiogolf?
- 3 Hoe werkt een elektromagnetische golven?
- 4 Wat moet je doen bij uitwendige besmetting?
- 5 Hoe ver gaan radiogolven?
- 6 Welke soorten straling hebben een langere golflengte dan licht?
- 7 Wat helpt tegen elektromagnetische straling?
- 8 Wat schermt het beste af tegen elektromagnetische straling?
Wat is een stralingsbron?
Er zijn twee typen straling: Niet-ioniserende straling, zoals zichtbaar licht, radiogolven en signalen van mobiele telefoons, zendmasten en hoogspanningslijnen. Ioniserende straling, afkomstig van natuurlijke bronnen, zoals kosmische straling en straling uit de bodem, of opgewekt, zoals röntgenstraling.
Hoe werkt een radiogolf?
Een radiogolf is een elektromagnetische golf . Dat betekent dat de golf zich voortplant door middel van elektrische en magnetische trillingen. Licht is net als radiogolven ook een elektromagnetische golf. Een radiogolf verplaatst zich dan ook met de snelheid van het licht (ongeveer 300.000 km per seconde).
Hoe werkt een elektromagnetische golven?
Hoe ontstaat elektromagnetische straling Een magnetische golf ontstaat als de elektrische lading beweegt. Bijvoorbeeld door het aanzetten van een apparaat waarvan de stekker in het stopcontact zit. Dit kennen we als stroom. Een elektrische golf die in beweging is, veroorzaakt altijd een magnetische golf en omgekeerd.
Wat houdt elektromagnetische straling tegen?
Wanneer deze materialen worden geaard ( kan niet bij raamfolie ) kunnen ook laagfrequente elektrische velden worden afgeschermd. Magnetische velden zijn enkel te reduceren met speciaal folie zoals MCL61. Bekijk de afschermmaterialen van textiel, kleding en gordijnen.
Wat veroorzaakt straling?
In onze leefomgeving komen wij met verschillende vormen van energierijke (ioniserende) straling in aanraking. In gebouwen en bij medisch onderzoek vindt doorgaans de meeste blootstelling plaats. Kernongevallen of incidenten met radioactieve stoffen kunnen leiden tot extra blootstelling.
Wat moet je doen bij uitwendige besmetting?
Om mensen hiertegen te beschermen kunnen verschillende maatregelen genomen worden, zoals schuilen, evacueren of het innemen van jodiumtabletten.
Hoe ver gaan radiogolven?
Een radiogolf, ook radiofrequente (RF) straling genoemd, is een golf in de vorm van elektromagnetische straling met golflengten uiteenlopend van ruwweg duizend kilometer tot een millimeter, dus in het frequentiegebied van enkele honderden Hz tot enkele honderden GHz.
Welke soorten straling hebben een langere golflengte dan licht?
Nog langere golven noemen we radiogolven, omdat die straling gebruikt wordt voor radio en andere communicatiemiddelen. Aan de andere kant van het zichtbare licht zit ultraviolet. Dit heeft méér energie dan het licht dat we kunnen zien en kan schadelijk zijn omdat het onze huid kleurt of verbrand.
Hoe werkt radiostraling?
De zender zendt via een antenne, al dan niet gericht, de radiogolven uit, die na voortplanting door de ruimte opgevangen worden door de antenne van de ontvanger. De radiogolf dient daarbij als drager voor de te zenden informatie, die als variatie in de amplitude (AM) of in de frequentie (FM) aanwezig is.
Hoe snel gaan elektromagnetische golven?
Alle soorten elektromagnetische straling planten zich in vacuüm voort met de lichtsnelheid.
Wat helpt tegen elektromagnetische straling?
Sommige elektromagnetische stralingsbronnen kunnen niet weggehaald worden, zoals WiFi van de buren of zendmasten in de buurt. Sommige middelen, zoals stralingsvrije verf of folie weren dit soort elektromagnetische straling. Er zijn ook filters die helpen om het water en de lucht te zuiveren.
Wat schermt het beste af tegen elektromagnetische straling?
Tegen röntgen- en gammastraling bieden materialen met een hoge dichtheid de meeste bescherming. Afscherming tegen deze straling door lood of beton is dan ook de meest gebruikelijke manier.