Wat is een Olecranon fractuur?

Wat is een Olecranon fractuur?

Een olecranonfractuur is een breuk van de ellepijp (ulna). Het gedeelte van de ellepijp wat de elleboog vormt (olecranon) ligt direct onder de huid en is goed voelbaar en zichtbaar.

Wat is een olecranon?

Het olecranon is een onderdeel van de ellepijp ter hoogte van de elleboog. Het olecranon zorgt voor het scharnierende gedeelte van de elleboog. Aan het olecranon zitten de pezen van de strekspier (de triceps). Wanneer de triceps aanspant, dan zal de onderarm strekken.

Hoe voelt scheurtje in elleboog?

Symptomen. De voornaamste klacht is een verminderde strekkracht van de elleboog. Meestal kan de elleboog nog wel een beetje actief worden gestrekt door de werking van andere spieren rond de elleboog. Pijn aan de achterzijde van de elleboog en een blauwverkleuring net boven de elleboog komen vaak voor.

Hoe lang duurt een elleboogbreuk?

Een controle op de polikliniek is in principe niet nodig. De breuk geneest meestal binnen enkele weken vanzelf volledig. Het is mogelijk dat de strekfunctie van de elleboog na 4 tot 6 weken nog niet volledig is. Meestal herstelt dat in de maanden erna.

Doet een gebroken elleboog pijn?

De voornaamste kenmerken van een gebroken elleboog zijn: Pijn ter hoogte van de elleboog, die minder wordt als u uw arm ondersteunt. Bewegingen in de elleboog sterk beperkt (mede door de pijn). Zwelling en/of kraken ter hoogte van de elleboog.

Wat is de ellepijp?

De ellepijp of ulna is in het menselijk lichaam het bot dat zich in de onderarm aan de zijde van de pink bevindt. Het andere bot in de onderarm is het spaakbeen. Het vormt in hoofdzaak een gewricht met het opperarmbeen (humerus).

Hoelang kan je last hebben van een gekneusde elleboog?

Meestal gaat een elleboogkneuzing na een paar dagen tot drie weken vanzelf over. Na een aantal dagen kan er geleidelijk meer bewogen worden. Dit stimuleert het herstel. Is er mogelijk sprake van een botbreuk, is er forse zwelling of blijft de pijn hevig ondanks rust, neem dan contact op met je huisarts.