Inhoudsopgave
Wat is een infectie aan de luchtwegen?
Een luchtweginfectie of respiratoire infectie is een ontsteking van het slijmvlies in de luchtwegen. In de ingeademde lucht kunnen zich allerlei ziekteverwekkers bevinden, zoals virussen en bacteriën. Een luchtweginfectie of respiratoire infectie is een ontsteking van het slijmvlies in de luchtwegen.
Wat is een luchtweginfectie?
Luchtweginfecties. Een luchtweginfectie of respiratoire infectie is een ontsteking van het slijmvlies in de luchtwegen. In de ingeademde lucht kunnen zich allerlei ziekteverwekkers bevinden, zoals virussen en bacteriën.
Is bovenste luchtweginfectie geneest?
Een bovenste luchtweginfectie geneest meestal vanzelf, bij een bacteriële onderste luchtweginfectie krijg je soms antibiotica. Luchtweginfecties komen vaak voor bij kinderen, met name bovenste luchtweginfecties. Bij de apotheek of drogist zijn zelfzorggeneesmiddelen verkrijgbaar om de symptomen te verlichten, zoals neusspray,
Is acute luchtweginfectie chronisch?
Een luchtweginfectie is acuut of chronisch. Acute luchtweginfecties zijn van korte duur. Van een chronische luchtweginfectie is sprake als je gedurende een langere tijd last van je luchtwegen hebt. Denk bijvoorbeeld aan COPD en astma.
Hoe besmettelijk is luchtweginfectie?
Foto iStock Luchtweginfecties zijn super besmettelijk. Patiënten zijn wandelende ‘ziektebommen’. Ze verspreiden hun virus of bacterie via hun handen en voorwerpen die ze hebben aangeraakt. Of door te niezen en hoesten: anderen ademen dan de besmette respiratoire druppeltjes in.
Wat is bovenste luchtweginfectie?
Bovenste luchtweginfecties worden meestal door virussen veroorzaakt en hoeven niet behandeld te worden. Het gaat om verkoudheid, keelpijn, hoesten, middenoorontsteking en bijholteontsteking. Lagere luchtweginfecties zijn vaak ernstiger en moeten soms behandeld worden met antibiotica. Dit zijn bijvoorbeeld acute bronchitis en longontsteking.
Wat is de oorzaak van bovenste infecties?
Bovenste luchtweginfecties worden vaak door virussen veroorzaakt, zoals verkoudheids- en griepvirussen. Daar kan een bacteriële infectie bijkomen. Dat is vaak het geval bij ontsteking van de neusbijholten, de amandelen en/of het middenoor. Dergelijke bacteriële infecties komen ook voor zonder verkoudheid of griep.