Wat is de rode planeet van Mars?

Wat is de rode planeet van Mars?

Al sinds de oudheid wordt Mars, de rode planeet, nauwlettend door de mens in het oog gehouden. Zijn bloedrode kleur zorgde ervoor dat vele beschavingen hem associeerden met oorlog. Zo kwam de planeet ook aan zijn naam: Mars is de Romeinse oorlogsgod.

Wat lijken de omstandigheden op Mars op aarde?

De omstandigheden op Mars lijken soms op die op aarde. Sommige wetenschappers denken zelfs dat er op Mars ooit leven is ontstaan, dat sindsdien is verdwenen. De recente ontdekking van grote hoeveelheden waterijs en zelfs vloeibaar oppervlaktewater op Mars maken de planeet alleen maar interessanter.

Wat is een terrestrische planeet Mars?

Mars is een terrestrische planeet met een ijle atmosfeer. Het oppervlak is op sommige plekken net zoals dat van de Maan bezaaid met inslagkraters, terwijl op andere plaatsen net zoals op de Aarde, vulkanen, valleien, zandduinen en poolkappen voorkomen.

Hoge bergen en diepe kloven Mars wordt de rode planeet genoemd omdat het stof dat het oppervlak bedekt, een rode tint heeft. Op Mars is verder de hoogste berg van het zonnestelsel te vinden, een uitgedoofde vulkaan, die 22 km de lucht in steekt. Bovendien ligt ook de grootste kloof van het zonnestelsel, Valles Marineris, op Mars.

Waarom is Mars rood?

Waarom is Mars rood? De karakteristieke rode kleur van de planeet Mars wordt veroorzaakt doordat het oppervlak van Mars grote hoeveelheden ijzeroxide bevat. Het Marsoppervlak bestaat voor circa 18 procent uit ijzeroxide, terwijl de buitenste laag van de aarde slechts 8 procent bevat.

Wat is de bijnaam van Mars?

De bijnaam van Mars is “de rode planeet”. Dat komt omdat vroeger bij de oude Grieken Mars de god van de oorlog was. Deze naam kreeg hij omdat de planeet aan de hemel te zien is als een helder rood-oranje ster. Natuurlijk is het geen ster, maar een planeet.

Wat is de diameter van Mars?

Mars is in diameter ongeveer half zo groot als de Aarde en in massa ongeveer een tiende. De totale oppervlakte van de planeet is ongeveer even groot als het totaal aan landoppervlak op Aarde. Hoewel Mars een grotere massa en een groter volume heeft dan Mercurius, heeft hij een lagere dichtheid dan zowel Mercurius als de Aarde.