Wat is de oorzaak van onregelmatige menstruatie?

Wat is de oorzaak van onregelmatige menstruatie?

Waarschijnlijk veroorzaken hormoonschommelingen de onregelmatige menstruatie. De vrouwelijke hormonen progesteron en oestrogeen worden dan onregelmatig afgegeven. Hormoonschommelingen komen voornamelijk voor tijdens de puberteit en de overgang, maar kunnen ook daartussen voorkomen.

Welke leeftijd laatste keer ongesteld?

De menopauze is uw laatste ongesteldheid. Gemiddeld is dat bij vrouwen als ze 51 jaar zijn. Rokers hebben de laatste ongesteldheid vaak zo’n 2 jaar eerder. De overgang is de hele periode om de laatste ongesteldheid heen.

Is het erg als je onregelmatig ongesteld bent?

Veel vrouwen zijn wel eens onregelmatig ongesteld. De ene maand ben je langer of korter ongesteld dan de andere maand, of soms word je misschien ineens niet ongesteld. Meestal is een onregelmatige cyclus niets om je zorgen over te maken, maar het kan wel vervelend zijn, bijvoorbeeld als je zwanger wilt worden.

Wat te doen aan een onregelmatige menstruatie?

In het kort

  1. Het is niet te voorspellen wanneer u ongesteld wordt.
  2. Dit komt vaak voor in de puberteit en in de overgang.
  3. Meestal is er geen oorzaak te vinden.
  4. Bel uw huisarts als u onregelmatig ongesteld blijft.
  5. Schrijf op wanneer u ongesteld bent.
  6. De pil kan helpen om weer regelmatig ongesteld te worden.

Hoe eindigt je menstruatie?

Als de menopauze nadert, worden de perioden tussen de menstruaties juist langer en op den duur blijft de menstruatie helemaal uit. Als er vervolgens een jaar lang geen menstruatie heeft opgetreden, kan met zekerheid worden gezegd dat de menopauze heeft plaatsgevonden.

Hoe ziet de laatste menstruatie eruit?

De overgang begint vaak met een verandering in het menstruatiepatroon. De menstruaties komen korter na elkaar en worden vaak heviger; soms zijn er ook stolsels. Vervolgens wordt de pauze tussen de menstruaties steeds langer en uiteindelijk blijven ze helemaal weg.

Hoe kun je testen of je in de overgang bent?

Via een bloedonderzoek kan uw gynaecoloog de hoeveelheid FSH (follikelstimulerend hormoon) in uw bloed meten om te bepalen of u zich in de overgang bevindt. Op basis van de resultaten van die test kan uw gynaecoloog uitmaken of het nog nut heeft om uw voorbehoedsmiddel te blijven gebruiken.

Een onregelmatige menstruatie kent veel milde oorzaken, zoals hormonale onevenwichtigheden of het geven van borstvoeding. Ook zijn enkele ernstige oorzaken bekend voor de onregelmatige menstruatieperiode, zoals bepaalde vormen van kanker. De arts achterhaalt de exacte oorzaak en helpt de cyclus weer op het goede spoor te krijgen.

Wat zijn de klachten tijdens de menstruatie?

Krampen, misselijkheid en diarree tijdens de menstruatie. Bij hevige krampen in de onderbuik of pijn in de rug spreekt men van dysmenorroe.Die klachten worden veroorzaakt door een hogere prostaglandineproductie in het baarmoederslijmvlies of endometrium.

Wat is de beste therapie voor menstruatiepijn?

Sport. De beste therapie voor menstruatiepijn, hoewel het bewijs hiervoor van lage kwaliteit is (vooral omdat er zo weinig studies zijn op dit gebied). Echter, sport helpt gewoonlijk bij meeste pijnsyndromen en verbetert de bloedtoevoer naar het bekken en stimuleert de productie van endorfine (natuurlijke pijnstillers).

Wanneer treedt de menstruatie op?

De menstruatie, ook wel ongesteldheid of vroeger maanstonde genoemd, is de periode van gemiddeld enkele dagen tot een week tijdens de menstruatiecyclus waarbij een vruchtbare vrouw bloed en slijm verliest via haar vagina. Een menstruatie treedt ongeveer elke vier weken op tenzij zij zwanger is.

Is de menstruatie biologische betekenis?

Biologische betekenis. De menstruatie treedt op als de vrouw niet zwanger is en als er zich dus geen embryo in de wand van de baarmoeder heeft vastgezet. Daardoor weet een vrouw als de menstruatie begint, dat ze niet zwanger is.

Welke producten gebruiken meiden tijdens de menstruatie?

Tijdens de menstruatie gebruiken meiden en vrouwen meestal menstruatieproducten zoals maandverband, tampons, een menstruatiecup, menstruatie-onderbroek of een inlegkruisje om het bloed op te vangen. Sommige vrouwen hebben zoveel bloedverlies dat ze meerdere producten (bijvoorbeeld een tampon en maandverband) tegelijk gebruiken.