Wat is de functie van filtreerpapier?

Wat is de functie van filtreerpapier?

Ongelijmd, houtvrij papier bestemd voor het scheiden van vaste stoffen uit vloeistoffen of gassen, waarbij vloeistof of gas doorgelaten worden en vaste stoffen er achter blijven hangen (bijvoorbeeld koffiefilter en theezakje).

Wat verstaan we in de chromatografie onder de RF-waarde?

De Rf-waarde is de verhouding van de snelheid van een stof en die van het oplosmiddel. Een stof die in het geheel niet wordt tegengehouden (in vergelijking met het oplosmiddel) heeft een Rf-waarde van 1, terwijl een stof die geheel wordt tegengehouden een Rf-waarde van 0 heeft, chromatografie.

Hoe werkt een Buchner trechter?

Met behulp van de vacuümpomp kan de vaste stof, die achterblijft op het filterpapier, gedroogd worden. Het vacuüm zorgt ervoor dat de vloeistof volledig wordt afgezogen. Vluchtige vloeistoffen verdampen snel en worden de pomp ingezogen. Minder vluchtige vloeistoffen worden opgevangen in de afzuig-erlenmeyer.

Hoe vaak moet je filtreerpapier vouwen om het goed in de trechter te passen?

Bij het filtreren is het nodig om het cirkelvormige filtreerpapier zo te vouwen dat er geen neerslag in het filtraat kan komen, en zodat het papier precies in de trechter past. Daartoe vouwen we het filtreerpapier in twee gelijke helften, volgens een middellijn van de cirkel.

Wat gebeurt er bij filteren?

Filteren is een scheidingsmethode die berust op een verschil in deeltjesgrootte tussen de stoffen in het mengsel. Het wordt vaak gebruikt om een suspensie te scheiden. Zodra het mengsel door het filter wordt gehaald, zullen de vaste deeltjes achterblijven. Dit is het residu.

Hoe kan je een trechter maken?

Een andere eenvoudige manier om een trechter te maken, is met een rond stuk papier. Teken met een passer een cirkel op papier. Heb je geen passer dan kun je ook de omtrek van een deksel, potje of ander rond voorwerp gebruiken. De grootte van de cirkel is afhankelijk van hoe groot je de trechter wilt maken.