Inhoudsopgave
Wat is cliëntgericht werken?
Met cliëntgericht duidt men een dienstverleningsrelatie aan waarin de beroepsbeoefenaar in de eerste plaats rekening houdt met de noden en behoeften van de directe afnemers van zijn diensten en overeenkomstig zijn activiteiten definieert.
Wat is cliëntgerichte zorgverlening?
Cliëntgericht werken betekent voor mij dat je je handelingen afstemt op de wensen en behoeftes van de cliënt met het in acht nemen van, en het in stand houden van zijn eigenwaarde en zelfredzaamheid.
Wat is werken vanuit het perspectief van de zorgvrager?
Cliëntgericht werken in de praktijk Steeds vaker hoor je dat het belangrijk is om in de zorg niet enkel naar de richtlijnen te kijken, maar óók naar de wensen van de cliënt. Het betrekken van de cliënt zorgt er immers voor dat de kans op succes toeneemt. Dit betekent een nieuwe manier van werken.
Hoe heet de methodiek die uitgaat van vraaggericht werken?
In de scholing ‘Zorg in dialoog’ wordt vraaggerichte zorg gedefinieerd als ‘zorg die uitgaat van de wensen en ervaren behoeften van de cliënt, die in dialoog met de professional tot stand komt en waarbij de cliënt uiteindelijk beslist’.
Wat is Team verplegen?
Een meer cliëntgerichte vorm van verzorgen en verplegen is de unit-verzorging (ook wel themo-, team- of clusterverpleging / verzorging genoemd): verzorgenden werken in min of meer vaste teams en worden gekoppeld aan een vaste (groep) bewoners zodat er een vertrouwensband kan ontstaan.
Wat is een complexe zorgvraag?
Complexiteit ontstaat als de zorgvraag niet past in de gangbare processen en het beschikbare zorgaanbod.
Wat is een complexe zorgvrager?
Complexiteit van de zorg is de mate waarin verpleegkundigen en verzorgenden in hun werkzaamheden te maken hebben met routines of juist onvoorspelbaarheid. Toenemende complexiteit vraagt om andere competenties. Er komen bijvoorbeeld steeds meer verpleegkundige specialisaties om taken van artsen over te nemen.
Wat is vraaggericht werken en hoe pas je dat in deze fase toe?
Vraaggericht werken is een methodiek waarbij de behoefte en wens van de cliënt centraal staat. Cliënt en professionals gaan daarbij met elkaar in ge- sprek over de meest geschikte zorg. Vraaggericht werken betekent niet ‘u vraagt, wij draaien’, maar ook niet ‘ik, als professional, weet wat goed voor u is’.