Wat is bloedaandoeningen?

Wat is bloedaandoeningen?

Bloedaandoeningen, ook gekend als hematologische aandoeningen, zijn acuut of chronisch. De meeste bloedaandoeningen zijn erfelijk, maar tal van factoren leiden tot verworven bloedstoornissen. Voorts treden sommige bloedaandoeningen reeds bij de geboorte op, terwijl andere stoornissen pas op latere leeftijd tot uiting komen.

Wat zijn de bloedziekten?

Overzicht van bloedziekten. De bloedziekten Hyper eosinofiel syndroom (HES), Trombotische trombocytopenische purpura (TTP), Auto-immuun hemolytische anemie (AIHA), Diamond-Blackfan anemie (DBA, Hereditaire sferocytose (HS), Pyruvaatkinasedeficiëntie (PKD), Hereditaire xerocytose (HX), Congenitale dyserythropoiëtische anemie (CDA),

Wat zijn de aandoeningen van de bloedplaatjes?

Veel voorkomende symptomen van aandoeningen van de bloedplaatjes hebben betrekking op de huid, waarop gemakkelijk blauwe plekken ontstaan. Snijwonden of zweren genezen niet of erg langzaam. Voorts stelt bloed niet na een verwonding of snede. Afibrinogenemie is zeldzame bloedstollingsziekte.

Wat zijn de bloedcellen in het lichaam?

Het lichaam kent drie soorten bloedcellen met name erytrocyten (rode bloedcellen of rode bloedlichaampjes), leukocyten (witte bloedcellen of witte bloedlichaampjes) en trombocyten (bloedplaatjes). De vorming van zowel de rode als witte bloedcellen als de bloedplaatjes gebeurt in het beenmerg, het zacht weefsel in de botten.

Hoe gebeurt de behandeling van bloedziekten?

De behandeling van bloedziekten gebeurt door een hematologist. Dit is een arts die zich gespecialiseerd heeft in patiënten met bloedstoornissen. De prognose van bloedziekten varieert en is afhankelijk van het type van de bloedaandoening.

Wat is de behandeling van een hersenbloeding?

Behandeling van een hersenbloeding. De behandeling van een hersenbloeding is afhankelijk van de locatie, oorzaak en omvang van de bloeding. Chirurgie kan nodig zijn om de zwelling te verminderen, opgehoopt bloed te verwijderen en een bloeding te voorkomen. Bepaalde medicijnen kunnen ook worden voorgeschreven.

Hoe herken je bloedarmoede?

Hoe kun je het herkennen? Bloedarmoede wordt vooral gekenmerkt door bleekheid en snelle vermoeidheid. De bleekheid zie je vooral aan de huid en aan de slijmvliezen van de ogen en de lippen.

Wat zijn de symptomen van een bloedklonter?

Als een bloedklonter de afvoer van het bloed naar het hart belemmert, kan het been zwellen, wat soms een trombosebeen wordt genoemd. Andere mogelijke symptomen zijn: een zwaar gevoel in het been; pijn die toeneemt bij het stappen;

Wat zijn de oorzaken van bloedarmoede?

Oorzaken van bloedarmoede. Bloedarmoede kan door een aantal oorzaken ontstaan: Een tekort aan ijzer (ferriprieve anemie): ijzertekort of ijzergebrek is de meest voorkomende vorm van bloedarmoede. Als ijzer inname beperkt is of onvoldoende als gevolg van bijvoorbeeld slechte voeding, kan bloedarmoede optreden.