Wat is APTT bloedonderzoek?

Wat is APTT bloedonderzoek?

Met de geactiveerde partiële tromboplastinetijd ( aPTT ) wordt onderzocht hoe lang het duurt voordat het bloed stolt. Bloedstolling is een zeer complex proces dat bestaat uit een reeks opvolgende chemische reacties tussen verschillende stollingsfactoren, die in de lever worden aangemaakt.

Is de aPTT verlengd?

Een verlengde APTT kan wijzen op een tekort aan de stollingsfactor VIII, IX, XI en/of XII. Klinisch kan dit leiden tot gewrichtsbloedingen, neusbloedingen en blauwe plekken. De APTT kan ook kunstmatig verlengd worden, door de toediening van heparine of door de aanwezigheid van antistoffen gericht tegen fosfolipiden.

Wanneer vraagt de arts een APTT aan?

Ook vraagt de arts een aPTT aan wanneer een patiënt heparine (bloedverdunner) krijgt toegediend om stolling in het lichaam tegen te gaan. De toediening dient binnen nauwe grenzen te blijven. Een te hoge dosis heparine kan leiden tot ernstige bloedingen; een te lage dosis vergroot de kans op het ontstaan van bloedstolsels.

Hoe lang is de verkorte APTT stoltijd?

Een verkorte aPTT stoltijd, dus korter dan 30 seconden, kan wijzen op een verhoogde hoeveelheid stollingsfactor type VIII in het bloed. Deze stollingsfactor is vaak tijdelijk verhoogd na een acute ontsteking of verwonding.

Hoe wordt heparine Leo® toegediend?

Heparine LEO®wordt toegediend via een ader (intraveneus) of onderhuids (subcutaan). De toe te dienen dosis moet door de arts bepaald worden.De dosering dient individueel te worden aangepast aan de patiënt en de aandoening.

Wat is heparine Leo®?

Heparine LEO®is een oplossing voor injectie die wordt gebruikt om de vorming van bloedstolsels in aders en slagaders te verhinderen en om de verspreiding van bestaande bloedklonters te voorkomen. Het wordt ook gebruikt bij vervanging van de nierfunctie door een kunstnier of bij hartchirurgie. 2.

Hoe remt heparine een trombose?

In tegenstelling tot cumarines, waarbij de aanmaak van stollingsfactoren in de lever geremd wordt, remt heparine de stollingseiwitten die al in het bloed aanwezig zijn. Hierdoor en door de directe toedieningsvorm is er snel een antistollend effect wat zo’n 12 of 24 u aanhoudt. Vanwege de snelle werking, wordt bij de behandeling van een trombose