Wat is Adhesiekracht?

Wat is Adhesiekracht?

Dit is de aantrekkingskracht tussen moleculen van verschillende soorten.

Wat is het verschil tussen adhesie en cohesie?

Adhesie beschrijft de hechtkracht op een oppervlak. Cohesie is de kracht in de kleefstof die externe krachten moet weerstaan zonder uit elkaar te vallen. De tweede kracht die in een drukgevoelige kleefstof aan het werk is, is adhesie.

Wat is een meniscus eigenlijk?

Wat is de meniscus eigenlijk? Een meniscus is een schijfje soepel kraakbeen in de vorm van een halve maan. In elke knie zitten er twee, één aan de binnenkant en één aan de buitenkant. Deze schijfjes zijn essentieel voor het soepel bewegen van het kniegewricht.

Hoe wordt een gescheurde meniscus behandeld?

Hoe wordt een gescheurde meniscus behandeld? De meniscus kan zichzelf binnen een paar maanden genezen. Voorwaarde is wel, dat je nog jong bent en dat de meniscus goed doorbloed is. Om het herstel te bevorderen, is het belangrijk om kniel- en hurkbewegingen te vermijden.

Hoe kunt u uw meniscus scheuren?

Als uw meniscus scheurt, kunt u deze klachten hebben: U heeft pijn bij staan, lopen en traplopen. De pijn zit aan de zijkant van de knie. Meestal komt er vocht in de knie. Uw knie wordt langzaam dikker. Daardoor kunt u nog meer pijn hebben. Soms komt er een stukje van de meniscus in de knie klem te zitten.

Wat is capillaire werking biologie?

Opstijging van een vloeistof (meestal water) in nauwe kanalen door onderlinge aantrekking (cohesie en adhesie) van moleculen. Bij cohesie trekken moleculen van dezelfde soort elkaar aan. Bij adhesie trekken verschillende moleculen elkaar aan.

Wat is het gevolg van adhesie?

Adhesie is een intern litteken dat weefsels (bijvoorbeeld spier- en orgaanweefsel) met elkaar verbindt. Normaal gesproken zijn de weefsels niet met elkaar verbonden. Hierdoor ontstaat mobiliteitsverlies, waardoor functieverlies van weefsel ontstaat wat kan leiden tot structuur veranderingen van het weefsel.

Wat is de capillaire werking van grond?

Het principe waarbij water tegen de zwaartekracht in via aaneengeschakelde kleine holtes (poriën) tussen de bodemdeeltjes naar boven stijgt heet capillaire werking. Het grondwater kan via deze capillaire vaten naar boven stijgen.