Wat gebeurde in de 14e eeuw?

Wat gebeurde in de 14e eeuw?

Opkomst van het Osmaanse Rijk. Vanaf het begin van de 14e eeuw wordt het Ottomaanse Rijk een toevluchtsoord voor onderdrukte joden. Joodse vluchtelingen verdreven uit Hongarije (1376), uit Frankrijk onder Karel VI (september 1394) , en uit het koninkrijk Sicilië (begin 15e eeuw, vinden onderdak in het Ottomaanse Rijk.

Hoe was het leven in de 14e eeuw?

In de 14e eeuw was er een serie misoogsten tussen 1315 en 1322 met grote hongersnood tot gevolg, door de Zwarte Dood gevolgd tussen 1347 en 1351. Ook waren er enkele langdurige oorlogen als de Honderdjarige Oorlog.

Welke rol speelde het geloof in de middeleeuwen?

Monniken in de middeleeuwen geloofden dat niet alleen de Bijbel het woord van God was, maar dat de natuur, hemel en aarde net zo goed geschapen waren door God. Aanvankelijk leerden jongens om te lezen en te schrijven in een klooster, maar gaandeweg begon men zich steeds meer te interesseren voor de natuur.

Wat gebeurde er in de 13e eeuw?

In de 13e eeuw zijn de markten van Champagne de belangrijkste jaarmarkten van Europa. De kooplieden uit de Italiaanse stadstaten ontmoeten er die van de Hanze der XVII steden. Door de toenemende handel wordt het geldverkeer groter en wordt eveneens de vraag naar waardevaste munten groter.

Hoe zag men de Kerk in de middeleeuwen?

Bijgeloof en godsdienst beheersten het leven van de middeleeuwer. Mensen die zich van de kerk afkeerden werden wreed vervolgd. De kerk was niet weg te denken uit het maatschappelijke leven. De hulp van geestelijken werd ingeroepen bij belangrijke gebeurtenissen in het leven: geboorte, huwelijk, ziekte en overlijden.

Wat hadden ze in de middeleeuwen?

Smeden, leerlooiers, pottenbakkers en schoenmakers waren zulke ambachtslieden. Er waren toen geen winkels. Rondtrekkende kooplieden, marskramers, verkochten allerlei spullen bij de mensen thuis. Toen kooplieden zich op vaste plekken gingen vestigen, ontstonden de eerste dorpen.