Wat gaat er door een infuus?

Wat gaat er door een infuus?

Via een infuus kan medicatie of vocht worden toegediend. Ook als een patiënt een centrale lijn heeft kan het nodig zijn om daarnaast een perifeer infuus in te brengen, bijvoorbeeld omdat een patiënt veel medicatie gebruikt, die niet tegelijkertijd via hetzelfde infuus kan of mag worden toegediend.

Hoe wordt een infuus ingebracht?

Een perifeer infuus wordt ingebracht in een ader (vene) voor het toedienen van medicatie, vocht of bloed(producten). De toegediende vloeistof verspreidt zich via de perifere ader door heel het lichaam.

Wat zit er in een Vochtinfuus?

Met een infuus wordt doorgaans bedoeld de toediening van een oplossing, vaak fysiologisch zout of een oplossing van 5% glucose, of een mengsel van die twee, maar ook wel transfusie-bloed of een suspensie van respectievelijk alleen bloedcellen of bloedplasma.

Hoe voel je je na een Ijzerinfuus?

Soms: kriebelingen, jeuk of tintelingen zonder dat daar aanleiding voor is, lage bloeddruk, roodheid, smaakstoornissen, gestoorde spijsvertering met als verschijnsel een vol gevoel in de bovenbuik, pijn in de maagstreek, boeren, misselijkheid, braken en zuurbranden, winderigheid, huiduitslag met hevige jeuk en vorming …

Wat zijn de bijwerkingen na een Ijzerinfuus?

De volgende klachten kunnen zich voordoen:

  • hoofdpijn;
  • duizeligheid;
  • metaal smaak in de mond;
  • misselijkheid;
  • buikpijn;
  • verstopping;
  • diarree;
  • uitslag;

Hoe leg je een infuus aan?

Prik onder ongeveer 30 graden door de huid. Wacht dan 1 seconde en oriënteer je opnieuw op de vene. Die kan van plaats verschoven zijn bij deze patiënt. Als je weer weet waar de vene zit verklein je de aanprikhoek naar 15 graden en ‘schiet’ de infuuscanule met hoge snelheid de vene in.

Doet infuus zetten pijn?

Meestal gaat het inbrengen van een infuus zonder problemen, maar soms kan het prikken van een infuus pijnlijk zijn voor de cliënt. Eventueel kun je daarom van tevoren verdovende zalf op de huid smeren.

Hoe plaats ik een Vlindernaald?

a Pak met de niet-injecterende hand een brede huidplooi op. b Pak met de andere hand de vleugelnaald of de kunstof canule. c Breng de vleugelnaald of de kunststof canule halverwege de huidplooi onder een hoek van 30° – 45° in. d Laat de opgenomen huidplooi los.

Waar mag je geen Vlindernaald plaatsen?

Thorax, subclaviculaire regio links of rechts van het borstbeen in het gebied tussen sleutelbeen en borst of lager dan de borst (bij ernstig vermagerde patiënten, de naald niet te diep evenwijdig aan de tussenribspieren steken, zodat er geen long aangeprikt kan worden).