Wat doet COPD met je longen?

Wat doet COPD met je longen?

COPD staat voor ‘chronic obstructive pulmonary disease’. Bij COPD hebt u last van vernauwing van de luchtwegen als gevolg van ontsteking en kunnen de longen ook beschadigd zijn. Hierdoor ontstaat vervolgens benauwdheid. COPD wordt meestal veroorzaakt door roken.

Welke kenmerken zie je bij de ademhaling bij een zorgvrager met COPD?

U kunt 1 of meer van deze klachten hebben:

  • U moet vaak hoesten en u hoest slijm op.
  • Bij het ademen hoort u een piepend of brommend geluid. Vooral als u uitademt.
  • Als u meer beweegt wordt u snel benauwd. Bijvoorbeeld bij traplopen.
  • Uw gewicht wordt minder, uw spieren worden slapper en dunner.

Hoe ademen mensen met COPD?

Bij COPD-patiënten ontstaat vaak een ademhaling waarbij even lang in- als uitgeademd wordt. Het is juist beter om de uitademing langer te maken waardoor er meer ruimte komt om de longen weer te vullen met nieuwe zuurstof.

Wat zijn longontstekingen bij COPD?

Ook komen longontstekingen veroorzaakt door bacteriën zoals de pneumokok meer voor bij patiënten met COPD. Bij ernstig COPD kan de patiënt al in rust of bij bij zeer geringe inspanningen zoals aan- en uitkleden, kortademigheidsklachten krijgen, waardoor zelfs lopen met een rollator een zware opgave is.

Wat is de oorzaak van COPD?

COPD is voortschrijdende schade aan de longen (dus chronisch en niet volledig reversibel), wat resulteert in reutelende of piepende ademhaling (wheezing), kortademigheid, hoesten en eventueel het opgeven van slijm (slijm ophoesten). De belangrijkste oorzaak van COPD is roken. Alternatieve (en verouderde) benamingen

Wat is een benauwdheid bij COPD?

Benauwdheid bij COPD. Benauwdheid is een van de bekendste symptomen van COPD. Doordat je longen niet meer goed werken, heb je constant het gevoel dat je adem tekortkomt. In sommige gevallen kan de benauwdheid zo ernstig zijn dat je extra zuurstof nodig hebt.

Is er sprake van ernstige COPD?

Bij ernstiger COPD zal het aantal luchtweginfecties stijgen. Wanneer dit gepaard gaat met een toename van de klachten (opgeven van slijm, hoesten en kortademigheid), spreekt men van exacerbatie. Een ernstige exacerbatie kan aanleiding geven tot een ziekenhuisopname.