Inhoudsopgave
Wat betekent veiligheidscultuur?
De veiligheidscultuur is een aspect van de organisatiecultuur. Definitie: De houding, waarden, (impliciete) aannames, percepties en gewoonten van de leden van de organisatie met betrekking tot het omgaan met veiligheidsrisico’s (Zwetsloot & Dijkman 2010).
Hoe veiligheidscultuur meten?
Met de monitor kunnen bedrijven de veiligheidscultuur in het bedrijf en het veiligheidsbewustzijn van de werknemers meten en volgen in de tijd. De monitor is gedurende de looptijd van het Programma uitgevoerd bij 18 grotere bedrijven in Nederland. In 14 bedrijven zijn meerdere metingen uitgevoerd.
Waarom Safety Culture ladder?
De Safety Culture Ladder stimuleert het veiligheidsbewustzijn en bewust veilig handelen. Het doel is het terugdringen van het aantal onveilige situaties met minder incidenten (verzuim, schades) tot gevolg. Een essentiële factor is het bewustzijn in alle lagen van de organisatie van de eigen bijdrage aan de veiligheid.
Hoe meet je veiligheidsbewustzijn?
Het ‘meten’ van veiligheidsbewustzijn gebeurt door vragenlijsten individueel te laten invullen. Wie het certificatieschema bekijkt, ziet snel dat de vragen gaan over de gangbare veiligheidspraktijken in het bedrijf. Of, preciezer, om de perceptie daarvan bij de ondervraagden.
Wat is veiligheidsbewustzijn?
Wat is veiligheidsbewustzijn? Het betekent concreet dat een persoon zich bewust is van de mogelijke risico’s die een bepaalde actie met zich mee kan brengen en dat hij of zij de signalen doeltreffend om kan zetten in een alerte en bewuste reactie op de onveilige situatie.
Wat is een Safety Culture ladder?
De Safety Culture Ladder ( “de Veiligheidsladder”) is een instrument om veiligheidsbewustzijn, houding en gedrag in bedrijven te meten. Hierbij wordt de nadruk op de veiligheidscultuur gelegd. De SCL is bedoeld om bedrijven en hun leveranciers te stimuleren om bewust veilig te werken.
Wat is Patientveiligheidscultuur?
Patiëntveiligheidscultuur definiëren we als het geheel aan normen, waarden, opvattingen en omgangsvormen ten aanzien van patiëntveiligheid (IOM, 2000).