Wat betekent PAP bij een uitstrijkje?

Wat betekent PAP bij een uitstrijkje?

PAP-scores bij uitstrijkje Vier weken na het maken van het uitstrijkje is de uitslag bij uw huisarts bekend. De uitslag wordt uitgedrukt in PAP-scores: PAP 1: er zijn geen afwijkende cellen gevonden. PAP 2: er zijn enkele afwijkende cellen gevonden, maar een aanvullend onderzoek bij de gynaecoloog is niet nodig.

Wat is een Ascus?

ASCUS is een Engels letterwoord dat staat voor “Atypical Squamous Cells of Undetermined Significance” (“atypische squameuze cellen van onbepaalde betekenis”), waarbij squameuze cellen platte cellen zijn zoals schalies.

Kan PAP 2 PAP 3 worden?

De huisarts belt je met de uitslag, vaak gaat het om een pap3a (lichte of matige dysplasie), maar het kan ook een pap2 zijn of hoger dan pap3a, bijvoorbeeld een pap 3b.. Pap 3a komt het meest voor. Er is nagenoeg altijd sprake van een HPV virus, zoals bijvoorbeeld HPV 16 of 18.

Wat gebeurt er als het uitstrijkje Hrhpv positief is?

Er is wel HPV humaan papillomavirus gevonden. Meestal ruimt het lichaam dit virus binnen 2 jaar zelf weer op. Als dit niet gebeurt, dan kunnen de cellen in uw baarmoederhals veranderen. Daarom is het belangrijk dat u over 6 maanden nog een keer een uitstrijkje laat maken om dit te laten controleren.

Is PAP 2 gevaarlijk?

Bij Pap 2 tot en met Pap 5 kan er iets aan de hand zijn: van een onschuldige irritatie of infectie tot onrustige cellen. een voorstadium van baarmoederhalskanker, of toch baarmoederhalskanker. Als je een afwijkende uitslag krijgt, onderzoekt een gynaecoloog eerst hoe het weefse1 in je baarmoederhals eruitziet.

Hoe lang duurt uitslag PAP?

Binnen 4 weken krijgt u een brief thuis met de uitslag van uw uitstrijkje. Uw huisarts krijgt de uitslag ook. Als er ongewone (afwijkende) cellen zijn gevonden, belt de huisarts u soms al voordat u de brief krijgt. De huisarts legt u dan uit wat de uitslag betekent.

Wat zijn atypische cellen?

Niet normaal, niet gebruikelijk of niet karakteristiek. Prekankercellen of kankercellen die niet het normale uiterlijk vertonen wanneer men ze onderzoekt onder een microscoop worden bijvoorbeeld beschreven als zijnde atypisch. De termen ongebruikelijk en abnormaal zijn synoniemen van atypisch.

Kan je zwanger worden met PAP 2?

Bij PAP 2 heb je zeer geringe celafwijking, in principe moet dit na zes maanden herhaald worden. Ik denk dat je de huisarts maar moet vertrouwen en (voorop gesteld dat je zwanger zou zijn geraakt binnen de 6 maanden) het uitstrijkje na de bevalling herhalen.

Wat te doen bij PAP 2?

Pap 2 : Er zijn enkele afwijkende cellen te zien. Vaak herstelt dit vanzelf. Na zes maanden wordt een nieuw uitstrijkje gemaakt en als dit weer Pap 2 is, volgt een verwijzing naar de gynaecoloog.

Hoe gevaarlijk is PAP 3a?

PAP 3a: er zijn cellen met een matig ernstige afwijking gevonden. U wordt doorverwezen naar de gynaecoloog voor extra onderzoek. Meestal is er geen of een eenvoudige behandeling nodig.

Het uitstrijkje wordt gemaakt om baarmoederhalskanker te voorkomen. Bij patiënten met een afwijkend uitstrijkje is zelden sprake van reeds ontwikkelde baarmoederhalskanker. Bij de uitslagen pap II en pap IIIA (lichte vorm) wordt zelfs vaak géén afwijking gevonden die behandeld moet worden.