Wat betekent CTE?

Wat betekent CTE?

Chronische traumatische encefalopathie (CTE) is een progressieve hersenziekte die veroorzaakt wordt door herhaaldelijk traumatisch hoofd-hersenletsel. Deze aandoening komt voor bij mensen die in het verleden vaak hoofdletsel hebben opgelopen door sport, bijvoorbeeld door boxen, American Football, ijshockey of voetbal.

Wat hepatische encefalopathie?

Hepatische encefalopathie ontstaat meestal bij een patiënt met een ernstige leverziekte. Het is een verzameling van verschijnselen die wordt gekenmerkt door zowel stoornissen van het bewustzijn als van het spier- en bewegingsapparaat.

Wat te doen bij hepatische encefalopathie?

Therapie. De symptomatische behandeling van hepatische encefalopathie berust op het verlagen van het serumammoniakniveau door middel van een eiwitbeperkt dieet, het voorkómen van obstipatie en manipulatie van de darmflora. Patiënten worden behandeld met lactulose.

Waarom is NH3 een base?

Deze oplossing staat bekend als ammonia (het is te koop in supermarkten – een 2% oplossing heeft een pH van 11,5) en is basisch, omdat er naast ammonium-ionen (NH4+) tevens OH− ionen worden gevormd.

Hoe dodelijk is levercirrose?

Levercirrose kan jarenlang stabiel blijven, maar ook steeds erger worden. Het is moeilijk te zeggen wat de levensverwachting is van iemand met levercirrose. Uiteindelijk kan levercirrose tot leverfalen leiden. Voor sommige patiënten is het krijgen van een nieuwe lever het enige dat kan helpen.

Is levercirrose altijd dodelijk?

Als de oorzaak van de levercirrose bekend is, kan de arts die in sommige gevallen behandelen, bijvoorbeeld als de oorzaak hepatitis B of C is. Als de ziekte geneest, stopt de vorming van nieuw littekenweefsel. Als een groot deel van de lever nog gezond is en blijft, dan kunt u hiermee zonder problemen verder leven.

Wat is een gevolg van portale hypertensie?

Bij portale hypertensie kunnen zich bloedvaten ontwikkelen waardoor het bloed vanuit de buikorganen deels buiten de lever om naar het hart stroomt. Deze bloedvaten kunnen uitpuilen in de slokdarm, maag of op andere plaatsen -er wordt dan gesproken van spataderen of varices- en hieruit kunnen bloedingen ontstaan.

Wat doet de leverpoortader?

In de darmen worden de meeste voedingsstoffen opgenomen en via deze poortader direct naar de lever gebracht. Het meeste bloed wat naar de lever toe gaat komt via de poortader.

Hoe ontstaat hepatische encefalopathie?

Bepaalde factoren kunnen hepatische encefalopathie uitlokken: Infecties of ontstekingen, zoals bijvoorbeeld een longontsteking. Ernstige uitdroging, bijvoorbeeld na overgeven of diarree. Bepaalde medicijnen, zoals slaapmiddelen, plastabletten (bloeddrukverlagers) of antipsychotica.