Wat als je moedervlek groeit?

Wat als je moedervlek groeit?

“Veranderingen. Dé regel bij moedervlekken is: verandert er iets aan je huid of aan de vorm van de moedervlek, ga dan naar de huisarts. Bijvoorbeeld als de moedervlek groeit en onregelmatig van vorm wordt, als hij gaat jeuken of bloeden of als een korstje steeds opnieuw terugkeert.

Kan je uit het niets een moedervlek krijgen?

De meeste moedervlekken ontstaan tussen het derde en twintigste jaar. Een enkele keer is een moedervlek al bij de geboorte zichtbaar aanwezig (de zogenaamde aangeboren of congenitale moedervlek). Na het veertigste jaar kan het aantal moedervlekken weer afnemen.

Is groeiende moedervlek gevaarlijk?

Een groeiende moedervlek kan bij iedereen voor komen. Van kleine kinderen tot ouderen en mannen en vrouwen, iedereen kan er één krijgen. Een groeiende moedervlek kan gevaarlijk zijn, maar in de meeste gevallen is het voornamelijk vervelend. Raadpleeg wel altijd de huisarts, want hij zal je vermoedelijk doorverwijzen.

Wat is een gewone moedervlek?

Een “gewone” moedervlek is namelijk niets meer of minder dan een egaal vlekje of verheven bobbeltjes in de huid dat een hoge concentratie pigmentvormende cellen bevat. Deze cellen worden ook wel melanocyten genoemd en het pigment dat ze produceren heet melanine.

Wat is een onrustige moedervlek?

Onrustige moedervlekken zijn goedaardig, maar kunnen soms voorlopers van het melanoom zijn. 2. Melanoom. Dit is een pigmentcelkanker van de huid. Een melanoom kan ontstaan uit een onrustige moedervlek en een enkele keer zelfs uit een gewone moedervlek, al is de kans dat een moedervlek kwaadaardig wordt kleiner dan 1 op een miljoen.

Waarom veranderen moedervlekken in huidkanker?

Moedervlekken geven bijna nooit problemen. Een moedervlek kán veranderen in huidkanker, maar dat gebeurt uiterst zelden. Houd nieuwe moedervlekken, vooral als u al wat ouder bent, in de gaten. Want soms ontstaat huidkanker niet in een gewone moedervlek, maar kan een nieuwe moedervlek ook huidkanker zijn.