Wanneer worden de vroege aardappelen gepoot?

Wanneer worden de vroege aardappelen gepoot?

De vroege en halfvroege aardappelen kunnen de grond in vanaf half maart tot begin april voor de vroege en tot eind april voor de halfvroege variëteiten. De late cultivars kunnen vanaf begin april tot half mei worden gepoot. Plantafstand volgens planttijdstip.

Wanneer mag je aardappelen oogsten?

Wanneer aardappelen oogsten? De vroege aardappelen mag je al oogsten als ze in juni – juli nog in volle bloei staan. Oogst ze pas als je ze nodig hebt of enkele dagen ervoor. Door ze niet allemaal tegelijkertijd te oogsten beschik je steeds over verse aardappelen. Het oogsten van aardappelen gebeurt het best met een spitriek.

Wat zijn de rijen tussen de aardappelen?

De plantafstanden die ik gebruik zijn : 1 Vroege aardappelen : 30cm tussen de planten ; 55 cm tussen de rijen 2 Middelvroege en late aardappelen : 30cm tussen de planten ; 55 cm tussen de rijen 3 Late aardappelen : 50 cm tussen de planten ; 70 cm tussen de rijen.

Wanneer wordt een aardappel geoogst?

Midden soorten: Aardappelen van dit type worden na 100 dagen geoogst. Deze soort plant je in april. Late soorten: deze vereisen natuurlijk de langste groeiperiode en worden na 130 dagen in de late herfst geoogst. Deze soort gaat in mei de grond in.

Hoeveel kg aardappelen kan ik oogsten?

Hoeveel kg aardappelen kan ik oogsten? De opbrengst per plant ligt tussen de 1 en 2 kg afhankelijk van de variëteit en oogsttijdstip. Bij de vroege aardappelen mag je al tevreden zijn met een oogst van 900 gram per plant, terwijl de late variëteiten tot 2,5 kg per plant kunnen voortbrengen.

Hoe Bewaar je aardappelen of tomaten?

Aardappelen worden best bewaard in halfopen bakken of manden met voldoende verluchting bij ca. 6°C. Om kans op aardappelziekte en aardappelbodemmoeheid te verminderen plant je best slechts om de vier jaar aardappelen of tomaten op hetzelfde perceel. Een goede vruchtafwisseling is bij aardappelen dan ook van groot belang.

Wat is de plantdiepte van een plant?

De plantdiepte is afhankelijk van de grondsoort waarbij ze in lichte grond (zandgrond) tot 10 cm diep worden gepoot en op zware grond (kleigrond) 5 cm. Stop een poter in de put en vul vervolgens met grond en druk zachtjes aan. TIP: bij een vroege aanplant moet je het perceel wel beschermen met tuinvlies of andere vorstbescherming.

Wanneer is de beste tijd om aardappelen te planten?

Planten. De beste tijd om te planten is vanaf half april. Door te vroeg poten, bij een te lage grondtemperatuur, kunnen problemen bij de groei van de aardappels ontstaan. De aardappelen moeten geplant worden in goed losgewerkte grond waar de bemesting doorheen gemengd is.

Wat is de afstand tussen de aardappels in de regels?

De afstand tussen de regels is ca. 75 cm. De afstand tussen de aardappels in de regels is ± 28 cm voor aardappels maat 28/35 en ± 38 cm voor de maat 35/55. Belangrijk is om het pootgoed te tellen bij ontvangst. Zo kun je precies uitrekenen op welke afstand je moet poten, om goed uit te komen.