Waarom zijn wolken grijs?

Waarom zijn wolken grijs?

Dit komt doordat een wolk voornamelijk bestaat uit waterdruppeltjes met een diameter die veel groter is dan de golflengte van zichtbaar licht (grootte-orde 20 micrometer). Die waterdruppeltjes verstrooien alle zichtbaar licht (van blauw tot rood) evengoed.

Wat betekenen zwarte wolken?

Dit gebeurt over het gehele kleurenspectrum vrijwel even sterk waardoor de overheersende kleur wit is. Wolken kunnen echter ook donkergrijs of zelfs zwart aandoen, in de eerste plaats kan dat zijn door gezichtsbedrog: een wolk tegen een zeer lichte achtergrond lijkt donkerder dan tegen een donkere achtergrond.

Wat betekent het als er geen wolken zijn?

Wolken zijn namelijk van groot belang in ons leven. Zonder wolken geen regen en zonder regen geen boer die zijn land kan verbouwen. Dat is maar een van de talloze voorbeelden waarom wolken belangrijk zijn in ons leven.

Waarom komt er regen uit een wolk?

Regen is een vorm van neerslag waarbij waterdruppels uit een wolk vallen. Als de temperatuur van de wolk en de lucht onder de wolk boven nul is, bestaat de wolk geheel uit water. Door botsing van waterdruppeltjes kunnen de druppels verder aangroeien. Zijn ze groot genoeg, dan vallen ze uit de wolk en regent het.

Waarom krijgen wolken een blauwe kleur?

Rond zonsondergang krijgen wolken soms een mooie gele, oranje, roze of rode kleur. Dit komt doordat de zon dan laag aan de hemel staat en het zonlicht een lange weg door de atmosfeer moet afleggen. Het blauwe licht wordt dan hoog in de atmosfeer al geheel verspreid en zal ons niet bereiken.

Waarom ontstaan wolken op de aarde?

Wolken ontstaan doordat waterdamp in de lucht condenseert. Water op de aarde wordt verwarmd door de zon. Deze warme lucht waterdamp stijgt op. Hoe hoger de waterdamp in de lucht komt, hoe meer het afkoelt. Doordat de temperatuur daalt, veranderd de waterdamp in kleine druppels.

Wat zijn de hoogste wolken op aarde?

De meeste wolken op aarde vind je tussen de 2 kilometer en 18 kilometer hoog. Er zijn ook wolken die lager hangen en wolken die hoger hangen. Wolken die op de grond hangen noemen we mist. Die horen bij de stratowolken. Er zijn ook wolken die op nog grotere hoogte te vinden zijn. Dat zijn de lichtende nachtwolken en de parelmoerwolken.