Inhoudsopgave
Waarom wordt de natuur in de Oostvaardersplassen wilde natuur genoemd?
De Oostvaardersplassen kwamen voort uit het geloof dat de Nederlandse natuur weer ‘wild’ kon worden. Sinds onder druk van activisten de dieren worden bijgevoerd, staat dat idee weer in de koelkast. Tijd voor een heroverweging van het idee dat er zoiets bestaat als een ‘natuurlijke balans’.
Welke dieren in Oostvaardersplassen?
De heckrunderen, edelherten en konikpaarden houden met hun gegraas elk op hun eigen manier een deel van de Oostvaardersplassen open. Daar profiteren de talloze (moeras)vogelsoorten van. Ze zijn dus van grote waarde voor de natuur in de Oostvaarderplassen.
Hoe heten de paarden in de Oostvaardersplassen?
In een deel van de Oostvaardersplassen wordt het landschap opengehouden met behulp van grote grazers: heckrunderen, konikpaarden en edelherten. Op dit moment zijn er zoveel grote grazers, dat gevarieerde begroeiing onder druk staat. In natte en strenge winters konden veel dieren niet overleven.
Hoeveel dieren zijn er in de Oostvaardersplassen?
Het aantal edelherten wordt teruggebracht van 1470 (1 april 2018) naar 490, het aantal konikpaarden van 630 (1 april 2018) naar 450 en het aantal heckrunderen kan gelijk blijven op 160.
Welke vogels leven er in de Oostvaardersplassen?
Haviken, torenvalken, buizerds, kiekendieven, slechtvalken en zelfs de majestueuze zeearend: ze vliegen allemaal rond in de Oostvaardersplassen. Met vogelkenner Michiel Babeliowsky van Staatsbosbeheer gingen we op excursie om voor eens en altijd het verschil tussen een havik, buizerd en kiekendief te weten.
Waar zijn de konikpaarden?
De konik is een veel geziene grazer in tal van Nederlandse natuurgebieden. Van oorsprong komt dit ras uit het oosten van Polen. Letterlijk vertaald betekent het woord Konik, “paardje.” In Polen staat het ras ook wel bekend onder de naam Kon Polski. Sinds 1982 grazen er koniks in Nederland.
Hoeveel konikpaarden leven er in de Oostvaardersplassen?
In de Oostvaardersplassen is ruimte voor ongeveer 300 paarden. Eerder zijn groepen paarden gevangen en naar andere natuurgebieden gebracht. Maar nu is er in heel Europa geen gebied meer te vinden waar de konikpaarden kunnen rondlopen.
Wat is er aan de hand met de natuur?
Voorbeelden daarvan zijn de zeespiegelstijging, meer en heftigere natuurbranden, te veel of te weinig nutriënten en zout in bodem en water. Daarnaast heeft de stijging van CO2, de belangrijkste oorzaak van klimaatverandering, ook gevolgen voor de groei van planten.
Waar komt de naam Oostvaardersplassen vandaan?
De Oostvaardersplassen danken hun naam aan een ver verleden. In de voormalige Zuiderzee liep een diepe geul, het Oostvaardersdiep. Hier startten veel Indiëvaarders in de Gouden Eeuw hun reis naar het verre oosten. De Oostvaardersplassen bestaan uit een droog gedeelte (2000 hectare) en een nat gedeelte van 3600 hectare.
Hoe verandert het landschap door ontginning?
Ze vonden voornamelijk plaats in wat later het Groene Hart of ook wel de Hollands-Utrechtse laagvlakte zou worden genoemd. In deze periode is het landschap daar grotendeels gevormd en het grondpatroon ervan is sindsdien weinig veranderd.
Welke dieren zijn er in de Oostvaardersplassen?
Grote gazers in de Oostvaardersplassen. De heckrunderen, edelherten en konikpaarden houden met hun gegraas elk op hun eigen manier een deel van de Oostvaardersplassen open. Daar profiteren de talloze (moeras)vogelsoorten van. Ze zijn dus van grote waarde voor de natuur in de Oostvaarderplassen.