Waarom wordt antibiotica gebruikt?

Waarom wordt antibiotica gebruikt?

Antibiotica werken goed tegen een ontsteking door een bacterie. Ze doden de bacteriën of remmen hun groei. Antibiotica werken niet tegen een ontsteking door een virus, zoals bij een verkoudheid of griep.

Wat is de betekenis van antibiotica?

Antibiotica zijn medicijnen tegen een ontsteking door een bacterie. Door vaak dezelfde antibiotica te slikken, kan een bacterie ongevoelig worden. Dat heet resistent. De gebruikte antibiotica helpen dan niet meer tegen deze bacterie.

Waar is antibiotica van gemaakt?

Antibiotica zijn medicijnen gemaakt van (een deel van) micro-organismen, zoals bacteriën en schimmels. Er zijn veel soorten bacteriën die in verschillende groepen te verdelen zijn. Elk antibioticum werkt op een specifieke groep van bacteriën. Antibiotica verzwakken of doden bacteriën of remmen de groei ervan.

Wat voor stof is antibiotica?

Een antibioticum is een geneesmiddel dat bacteriële infecties bestrijdt (meervoud: antibiotica).

Wat zijn de antibiotica in de Nederlandse veehouderij?

Antibioticumgebruik in de Nederlandse veehouderij in kilogram verkochte actieve stof, uitgesplitst naar farmacotherapeutische groep. De voornaamste antibiotica in de veterinaire farmacotherapie zijn de tetracyclines, sulfonamiden, aminoglycosiden, β-lactamantibiotica en de macroliden.

Wat is de belangrijkste groep antibiotica?

Er zijn twee belangrijke groepen antibiotica: de bactericide of bacterie dodende, en de bacteriostatische of bacterie remmende. De laatste soort antibiotica gaat de uitbreiding van de reeds aanwezige bacterie populatie tegen.

Wat is bijwerkingen van antibiotica?

Bijwerkingen. Het gebruik van antibiotica kan bijwerkingen met zich meebrengen, zoals maag- en darmklachten als misselijkheid en diarree. Sommige mensen reageren allergisch op een antibioticum. Dit uit zich in rode vlekjes op de huid, jeuk en koorts.

Waarom antibiotica in de tandheelkunde?

Voor het gebruik van antibiotica in de tandheelkunde bestaan weinig indicaties, omdat antibiotica de tanden, of eventuele wortelresten, niet goed kunnen bereiken. Uitzonderingen op die regel: Profylactisch bij patiënten met een risico op endocarditis of met een kunstheup.

Kan het gebruik van antibiotica bijwerkingen geven?

Het gebruik van antibiotica kan bijwerkingen geven, bijvoorbeeld diarree. Dit gebeurt vooral bij herhaaldelijk of langdurig gebruik van hetzelfde type antibioticum. Ook worden bacteriën resistent als iemand niet op de juiste tijdstippen het antibioticum inneemt.

Wanneer worden antibiotica voorgeschreven bij infecties?

Antibiotica worden door artsen voorgeschreven bij infecties waarbij de (verwachte) oorzaak bacterieel is, dat wil zeggen dat die infecties veroorzaakt door een of meer bacteriën.

Wat is de geschiedenis van antibiotica?

De geschiedenis van antibiotica Antibiotica bestaan relatief kort; pas in 1928 werd penicilline ontdekt door Sir Alexander Fleming, een Britse arts en microbioloog. Hij ontdekte dat er geen bacteriën groeiden vlak bij de penseelschimmel, Penicillium notatum, die per ongeluk op een van zijn voedingsbodems met bacteriën terecht was gekomen.

Hoe maak ik een antibioticakuur af?

Maak een antibioticakuur altijd af. Als u eerder stopt heeft u kans dat niet alle bacteriën verdwenen zijn. De infectie blijft dan bestaan of keert terug. Maak dus altijd de kuur af, volgens de aanwijzingen van uw arts. Een antibioticakuur duurt vaak 5 tot 10 dagen. Soms korter, soms langer. Heeft u vragen over de lengte van uw kuur?