Inhoudsopgave
Waarom wijn donker bewaren?
Bewaar je wijn op een donkere plek UV-straling in licht is funest voor wijn. Dat is waarom de meeste wijnflessen, en vooral die van bewaarwijnen, donker van kleur zijn. De plek moet dus ook bij voorkeur donker zijn.
Hoe donkerder de wijn?
De schil en het sap. De schil levert dus de kleur, maar dit gebeurt in combinatie met het sap. Hoe langer deze twee in aanraking komen voor of na de vergisting, hoe donkerder de wijn kleurt.
Waarom zit rode wijn in een groene fles?
De meeste wijnflessen zijn gemaakt van groen glas. Dit is niet alleen traditie maar deze donkere kleur heeft ook een functie: het beschermt de wijn tegen invloeden van UV-straling. Zonlicht kan een wijn aantasten waardoor het fruitkarakter afneemt en smaken van azijn en kool overblijven.
Hoe krijgt wijn zijn kleur?
De wijn kleur komt van de schil. Hoe langer de schil in aanraking komt met de wijn, des te meer de kleur overgenomen wordt. Rode wijn is zo rood van kleur omdat de druiven enkele weken in contact blijven met de rode schil. Bij witte wijn wordt de druif vrijwel direct van de schil verwijderd.
Wat zegt kleur over wijn?
Heeft de wijn een licht bruine kleur, is deze niet meer goed. Kleur is dus veel meer dan alleen een kleurtje. De kleur van de wijn refereert naar wat voor stijl de wijn heeft, welke druiven er zijn gebruikt, hoe hij heeft gerijpt, of de wijn nog goed is en hoe oud de wijn is.
Waarom is glas groen?
Het is de aanwezigheid van ijzeroxiden in de samenstelling van het basisglas (floatglas geheten), die deze licht groene tint aan het glas geeft. Er zijn glastypen die zo weinig metaaloxiden bevatten dat deze licht groene esthetiek kan worden geëlimineerd. Dit is het gamma extra-blanke beglazingen.
Hoe heet de bodem van een wijnfles?
De uitstulping zorgt ervoor dat tijdens het schenken, het kolken onderin de fles wordt verminderd. Hierdoor blijft het bezinksel langer in de fles en blijft de wijn in het glas helder. De holle bodem van een wijnfles noemen ze de ‘ziel’.