Waarom streven atomen naar de Edelgasconfiguratie?

Waarom streven atomen naar de Edelgasconfiguratie?

Elk atoom bezit slechts enkele valentie-elektronen. Deze valentie-elektronen zijn tamelijk los gebonden. De atomen bereiken de edelgasconfiguratie door deze elektronen af te staan.

Wat is niet juist over het metaalrooster?

In het metaalrooster zijn namelijk geen moleculen te onderkennen. In feite zou men het gehele kristal als één groot molecuul kunnen beschouwen waarover de bindingselektronen in alle richtingen zodanig gedelocaliseerd zijn dat het niet meer duidelijk is bij welke atomen ze behoren.

Wat zijn de elektronen van niet-metalen?

Niet-metalen hebben 4 tot 7 elektronen op hun buitenste schil, de valentie-elektronen. Ze kunnen de edelgasconfiguratie bereiken door elektronen op te nemen. Wanneer niet-metalen met elkaar binden, kunnen ze de edelgasconfiguratie alleen bereiken door elektronen met elkaar te delen. Dit is het principe van een covalente binding.

Wat zijn de kleinste atomen?

Atomen (Oudgrieks: ἄτομος, atomos ‚ ondeelbaar) zijn de kleinste deeltjes waarin materie met scheikundige methoden opgedeeld kan worden. Een atoom is onvoorstelbaar klein; er gaan meer atomen in een glas water, dan glazen water in alle oceanen op aarde. Atomen vormen de kleinste bouwsteen van ieder chemisch element.

Wat is een valentie-elektron?

Koolstof kan zijn vier valentie-elektronen dus delen met de twee zuurstofatomen, 2 elektronen per zuurstofatoom. Beide zuurstofatomen kunnen op hun beurt ook elk hun twee ongepaarde elektronen gemeenschappelijk stellen met het koolstofatoom. Zo ontstaat er een verbinding waarbij koolstof dubbel gebonden is met beide zuurstofatomen.

Wat is het aantal protonen van een atoom?

Het aantal protonen bepaalt het atoomnummer en is gelijk aan het aantal elektronen van een ongeladen atoom. De negatieve lading van een elektron en de positieve lading van een proton zijn even groot en heffen elkaar op. Het atoomnummer (het aantal protonen) bepaalt de chemische eigenschappen van een atoom.