Waarom rotatieschema bij injecteren?

Waarom rotatieschema bij injecteren?

Injecteer steeds minimaal 1cm van de vorige injectieplaats. Stel hiervoor een rotatieschema op. Door systematisch roteren binnen het gebied wordt getracht om verandering van vetverdeling (lipodystrofie) en huidbeschadigingen te voorkomen. Je kunt hiervoor een rotatiekaart1 als hulpmiddel gebruiken.

Waar wordt glucagon gemaakt?

Belangrijk om te weten over glucagon Glucagon wordt in de alvleesklier (pancreas) gemaakt. Het verhoogt de hoeveelheid glucose in het bloed.

Welke soorten langwerkende insuline?

Meer informatie

Merknaam Intrede effect in uren Insulinevorm
Langwerkende insulinen
Abasaglar Lantus ½–1½ insuline glargine (100 E/ml)
Levemir ½–1½ insuline detemir
Toujeo insuline glargine (300 E/ml)

Wat is een Rotatiekaart?

De rotatiekaart helpt kinderen te onthouden waar ze hebben gespoten en om telkens op een andere plek in het lichaam te spuiten. Ze plaatsen hem op hun buik en drukken een duimpje van de kaart uit. Op die plaats spuiten ze. De duimpjes plakt het kind op een spelkaart.

Wat is de belangrijkste reden dat je spuitplekken bij cliënten met diabetes wilt voorkomen?

Omdat die plekken minder gevoelig zijn kan het aantrekkelijk lijken juist daar te spuiten, maar dat moet u vooral niet doen! Als u in zo’n harde plek spuit, bereikt de insuline de bloedvaatjes veel moeilijker, wat de glucose regulatie ongunstig beïnvloedt.

Waar injecteer je glucagon?

Spuit de glucagon in de dij of de bil of, indien niet mogelijk, in elk ander lidmaat.

Welk hormoon produceert Alfa cellen?

Verspreid door de alvleesklier liggen miljoenen kleine eilandjes (eilandjes van Langerhans) met cellen die hormonen produceren. De zogenaamde bèta-cellen maken insuline. Alfa-cellen maken glucagon. Deze hormonen worden direct afgegeven aan het bloed.

Wat te doen als je te veel insuline gespoten hebt?

Wanneer je per ongeluk teveel insuline gebruikt, wordt je bloedsuikerspiegel te laag. Dit wordt ook wel een hypoglykemie genoemd. Je kunt een hypoglykemie eenvoudig verhelpen door iets te eten of te drinken waar koolhydraten (suikers of zetmeel) in zitten, zodat je bloedsuikerspiegel weer wat stijgt.

Wat is de plaats van een insuline injecteren?

De plaats van insuline injecteren is afhankelijk van de soort insuline en de dikte van de vetlaag. Kortwerkende insuline werkt het snelst als het onder de buikhuid wordt geïnjecteerd. Wanneer de insuline maar heel geleidelijk zijn werk moet doen, dus bij langwerkende insuline, is het beter om te injecteren in bil of been.

Hoe spuit je insuline in de huid?

Insuline spuit je in vlak onder de huid, in het onderhuidse vet. Dat heet ‘subcutaan’. Het komt dus niet rechtstreeks in het bloed, maar wordt geleidelijk opgenomen.

Wat zijn de doseringen van korte en middellange insuline?

Twee dagelijkse doseringen van korte en middellang actieve insuline. Deze worden gegeven voor het ontbijt en voor de avondmaaltijd. De kortwerkende insuline helpt je lichaam bij de verwerking van glucose in de ochtend en avond. De middellang werkende insuline is actief in de namiddag en tijdens de nacht.

Waarom Hypo’s bij langwerkende insuline?

De kans op hypo’s is nihil bij langwerkende insuline, juist omdat het zo langzaam werkt. Tenzij je natuurlijk ineens twee keer zoveel gaat spuiten als de bedoeling is, ofzo.