Inhoudsopgave
Waarom moet ik zo vaak plassen als ik ongesteld ben?
Door de dikkere laag baarmoederslijmvlies is de baarmoeder iets vergroot. Ook myomen (vleesbomen) en bijvoorbeeld een menstruatiecup of tampon nemen wat ruimte in. Dat alles geeft extra druk op de blaas en/of urinebuis. Dit verklaart meteen waarom je aan het begin van je menstruatie meestal vaker moet plassen.
Wat kan de menstruatiecyclus ontregelen?
Bij stress geeft je lichaam het hormoon cortisol af. Als je daar te veel van in je bloedbaan hebt, dan kan het de aanmaak van oestrogeen en progesteron in je lichaam verstoren. En dat heeft weer invloed op je menstruatiecyclus. Lees hier meer over hoe stress je menstruatie kan beïnvloeden.
Kan maandverband plas tegenhouden?
Veel mensen durven niet over incontinentie te praten, waardoor deze periode van experimenteren soms jarenlang duurt. Maar maandverband is niet de oplossing. Het zit niet lekker, urine lekt erlangs en geurtjes worden niet goed opgenomen.
Kan je 2 keer in een maand ongesteld worden?
In het begin kan de ongesteldheid minder vaak dan 1 keer per maand optreden of juist vaker dan 1 keer per maand. De ongesteldheid kan minder dan 7 dagen duren, maar ook enkele weken achter elkaar. Als je ongesteldheid vaker komt dan 1 keer per maand of langer duurt dan een week kun je dit met je dokter bespreken.
Wat als je cyclus korter wordt?
Indien de cycluslengte korter dan 21 dagen (3 weken) of langer dan 35 dagen (6 weken) duurt, dan is de kans groot dat er geen eisprong of ovulatie is geweest. In dit geval spreekt men van een anovulatoire cyclus. Is dit bij jou het geval? Neem dan best al even contact op met je gynaecoloog.
Waarom wordt cyclus korter?
Kortere of onregelmatige cyclus De hoeveelheid follikelstimulerend hormoon (fsh), dat wordt afgegeven door de hypofyse, wordt hoger. Hierdoor gaan je eicellen sneller rijpen en kun je bijvoorbeeld elke drie weken gaan menstrueren. Daarna ga je cycli overslaan. Je krijgt minder makkelijk een eisprong.