Inhoudsopgave
Waarom maak je een persona?
Met een persona geef je je doelgroep een gezicht waardoor het makkelijker is om je in je doelgroep te verplaatsen. Met het maken van uitingen en boodschappen kun je je directer en makkelijker richten op je doelgroep. Maar nog voor het werken met persona’s is de eerste winst er al tijdens het creëren van je persona.
Je vergroot het bereik van je bedrijf, wat zorgt voor meer naamsbekendheid. Als jouw klant je vaak tegenkomt op sociale media dan beïnvloed het hun koopgedrag. Zo blijkt uit onderzoek dat klanten die bedrijven op social media volgen, vaker hun producten of diensten kopen.
Hoe gebruik je persona’s?
Meestal volstaat een van de twee.
- In een buyer persona omschrijf je de ideale klant. Een buyer persona helpt je om online marketing en sales effectiever te laten werken.
- Een user persona is een omschrijving van een gebruiker van een product of dienst. Dit hoeft dus niet de klant zelf te zijn.
Wat moet een persona bevatten?
Denk bijvoorbeeld aan leeftijd, geslacht en gezinssituatie. Ook wordt zakelijke informatie verzameld zoals functie en werkzaamheden. Afhankelijk van het soort webshop dat je hebt, is het natuurlijk goed mogelijk dat je meer dan één ‘ideale klant’ hebt. Je kunt daarom meer dan één persona hebben.
Wat kun je met een persona?
Je kunt het zo specifiek maken als je zelf wilt.
- Stap 1 – Naam. Elke persona krijgt zijn of haar eigen naam.
- Stap 2 – Wie en wat is hij/zij.
- Stap 3 – Demografische gegevens.
- Stap 4 – Wensen en doelen.
- Stap 5 – Zorgen en ergernissen.
- Stap 6 – Quote en tone of voice.
- Stap 7 – Uiterlijk.
Waarom is social media belangrijk jongeren?
In de puberteit is contact met leeftijdgenoten heel erg belangrijk. Sociale media zijn dan ook populair bij jongeren. Als ze geen internet hebben om contact te kunnen maken met hun vrienden, kunnen ze zich heel eenzaam voelen. Online contact is een aanvulling op offline contact.
Hoe creëer je persona’s?
Blog
- Stap 1 – Naam. Elke persona krijgt zijn of haar eigen naam.
- Stap 2 – Wie en wat is hij/zij. Probeer zoveel mogelijk een beeld te schetsen van de persoonlijkheid achter de naam.
- Stap 3 – Demografische gegevens.
- Stap 4 – Wensen en doelen.
- Stap 5 – Zorgen en ergernissen.
- Stap 6 – Quote en tone of voice.
- Stap 7 – Uiterlijk.
Waar moet een persona aan voldoen?
Een persona is een weergave, archetype van je klant. Discussie ontstaat wel of je een persona maakt van de huidige klant, die door de resultaten laat zien tevreden te zijn met de product of dienst die je levert, of maak je een persona voor de gewenste klant.
Welke Personas zijn er?
Vanuit marketing ben je misschien bekend met de buyer persona. Naast de buyer persona zijn er echter meerdere soorten persona’s. Ieder wordt voor een ander doel ingezet. In dit artikel zet ik een aantal persona’s op een rijtje: buyer persona, user persona, candidate persona en chatbot persona.