Waardoor wordt incontinentie dermatitis veroorzaakt?

Waardoor wordt incontinentie dermatitis veroorzaakt?

De pH van de onderliggende huid stijgt, waardoor bacteriën hun gang kunnen gaan. Incontinentie-gerelateerde dermatitis kan het gevolg zijn van niet frequent genoeg verschonen. Deze vorm van dermatitis kan ook veroorzaakt worden door het gebruik van onvoldoende absorberend incontinentiemateriaal of onderleggers.

Wat zijn de complicaties van decubitus?

Een decubituswond is een serieus letsel en vormt een extra complicatie met mogelijk grote gevolgen. Het kan leiden tot ontstekingen, een longontsteking en contracturen/pijn in uw ledenmaten, omdat u vaak lang op bed moet liggen en een beperkte bewegingsvrijheid heeft.

Wat doen bij niet Wegdrukbare roodheid?

Bedek intacte huid met transparante wondfolie. Gebruik eventueel crèmes. Als de huid te droog is: gebruik een neutrale crème of lotion die snel in de huid trekt (niet wrijven). Als de huid vochtig is: gebruik een product met indrogend effect zoals zinkoxide.

Waarom is decubitus zo gevaarlijk?

Een doorligplek is een ernstige beschadiging van de huid en het onderliggende weefsel door gebrek aan bloedtoevoer (zuurstof). De huid sterft af en daardoor ontstaan nare en zeer pijnlijke wonden. Het is daarom belangrijk om doorligplekken snel te behandelen en zoveel mogelijk te voorkomen.

Kun je aan decubitus overlijden?

Doorligwonden (of decubitus) gaan gepaard met veel pijn, ongemak en zelfs een verhoogde kans op overlijden. Ze kosten de Nederlandse maatschappij bovendien meer dan een miljard euro per jaar. Decubitus ontstaat niet alleen door druk op de huid, maar ook door afschuifkrachten op de huid (shear force).

Welke plaats is het meest gevoelig voor decubitus?

Er zijn plaatsen op het lichaam die extra gevoelig zijn voor decubitus. Dit zijn met name plaatsen waar het botweefsel dicht aan de oppervlakte ligt; stuit, hielen, ellebogen, schouderblad, heup, enkel en achterhoofd, maar ook andere plaatsen waar langdurig druk wordt uitgeoefend op het lichaam.