Waar zijn worstenbroodjes uitgevonden?

Waar zijn worstenbroodjes uitgevonden?

Het worstenbroodje is een Brabantse specialiteit. Het is een langwerpig rond broodje gemaakt van luxe witbrooddeeg dat is gevuld met lekker gekruid gehakt. Het worstenbroodje is ontstaan als een manier om vlees langer houdbaar te maken door het in deeg te rollen en te bakken.

Hoe zeg je worstenbroodje in het Brabants?

Smullen! Het idee om de sterrenkoks uit te dagen een variant te bedenken op het oer-Brabantse worstenbroodje komt van, hoe kan het ook anders, de Eindhovense Bart Houben. Want zeg je worstenbroodje, dan zeg je Bart Houben.

Wie heeft worstenbroodjes uitgevonden?

Het Brabantse worstenbroodje is ooit ontstaan als een manier om vlees langer goed te houden door het in deeg te rollen en te bakken. Hoe oud dit gebruik is, weet niemand. Het was in ieder geval in het begin van de twintigste eeuw bekend als lekkernij als de mensen terugkwamen van de kerk met kerstmis.

Waar komt verloren maandag vandaan?

Verloren maandag zou komen van ‘Verzworen maandag’: de dag waarop ambtenaren in de Middeleeuwen hun eed aflegden en er in plaats van gewerkt, gefeest werd. De stad trakteerde op die dag z’n ambtenaren op worstenbrood en appelbollen, kwestie van het feest betaalbaar te houden.

Hoe worden Brabantse worstenbroodjes gemaakt?

De karren met vleesvulling worden in deze trechter gestort. En aan de onderkant van de trechter wordt worst op de stroken deeg gespoten. Het deeg met de worstvulling wordt daarna omgerold en dichtgevouwen tot meterslange worstenbroodjes. De worstenbroodjes worden vervolgens in het juiste formaat geknipt of gehakt.

Wie verdiend een worstenbroodje?

Presentatrice en cabaretière Christel de Laat gaat als Betty gewapend met Gouden Doos de straat op. De munitie: worstenbroodjes! De vraag: waarom verdien jij die? Dit keer onder andere in een bouwkeet in Tilburg en bij asielzoekers in Gilze.