Waar staat de blinddoek van Vrouwe Justitia voor?

Waar staat de blinddoek van Vrouwe Justitia voor?

Vrouwe Justitia wordt beschouwd als hét symbool voor rechtvaardigheid. Haar blinddoek staat voor rechtspraak zonder aanzien des persoons, haar weegschaal voor het afwegen van feiten en omstandigheden, haar zwaard voor het vonnis. Dat is een herkenbaar beeld dat goed past bij de Rechtspraak.

Wat is naast het zwaard en de weegschaal het derde symbool van gerechtigheid?

Personificatie van het recht: weegschaal, zwaard en blinddoek. Als personificatie van het recht wordt Vrouwe Justitia altijd afgebeeld met een weegschaal en een zwaard. Soms heeft ze ook een blinddoek om. Deze symbolen duiden op de rechtspraak.

Wie heeft het beeld Vrouwe Justitia gemaakt?

Bronskleurig beeld Vrouwe Justitia van Veronese Bijzonder mooi beeld van Vrouwe Justitia, de Romeinse godin van het recht en de waarheid. Haar Griekse naam is Themis.

Hoe ziet Vrouwe Justitia eruit?

Vrouwe Justitia wordt doorgaans afgebeeld als een geblinddoekte figuur, met in haar rechterhand een zwaard en in haar linkerhand een weegschaal. Op de oudste beeltenissen is zij nog afgebeeld met onbedekte ogen.

Waar staat het beeld Vrouwe Justitia?

Een afbeelding van haar is vaak te vinden op gerechtsgebouwen en andere plaatsen waar vroeger recht werd gesproken. Haar Griekse tegenhangster is Themis. Vrouwe Justitia wordt doorgaans afgebeeld als een geblinddoekte figuur, met in haar rechterhand een zwaard en in haar linkerhand een weegschaal.

Wat zijn vijf kenmerken van Vrouwe Justitia?

Haar Griekse tegenhangster is Themis. Vrouwe Justitia wordt doorgaans afgebeeld als een geblinddoekte figuur, met in haar rechterhand een zwaard en in haar linkerhand een weegschaal. Op de oudste beeltenissen is zij nog afgebeeld met onbedekte ogen.

Wie is de Griekse godin van de gerechtigheid?

Themis (Grieks: Θέμις) was in de Griekse mythologie een Titanide en de personificatie van orde en recht. De nadruk lag hierbij op de goddelijke gerechtigheid.