Kun je lavendel helemaal terug snoeien?

Kun je lavendel helemaal terug snoeien?

Na de bloei: in het najaar, in september. Door de plant direct na de bloei te snoeien, hou je ‘m goed in vorm. Bloeide de lavendel lang door (tot oktober), door een late nazomer? Dan snoei je de lavendel best niet meer tot het voorjaar.

Hoe krijg je een lavendel weer mooi?

Er zijn drie belangrijke snoeimomenten.

  1. Zodra de winter voorbij is snoeit u ongeveer een derde van de plant terug. Snoei tot net boven de nieuwe scheuten en laat wat blad aan de takken zitten.
  2. In het voorjaar topt u de lavendel twee keer.
  3. Als de lavendel is uitgebloeid, maakt u de lavendel winterklaar.

Waarom gaat mijn lavendel dood?

Omdat deze lang vocht vast kan houden. Maar staan deze planten op een tuincentrum te nat, ook dan houdt de potgrond al dat te veel aan water vast en gaan er wortels afsterven. Zo kan het gebeuren dat je planten koopt waarvan de wortels al voor een deel zijn afgestorven.

Waarom hangt mijn lavendel slap?

Is het héél warm, dan gaan sommige planten (bijvoorbeeld Lavendel) slap hangen, terwijl ze niet te droog zijn. Dit komt gelukkig vanzelf weer goed!

Hoe moet ik Kuiflavendel snoeien?

Na de bloei kunnen de uitgebloeide bloemen en een klein stukje van de takken weggeknipt worden. Drastischer snoeien gebeurt in het voorjaar, tussen half maart en april. Snoei de plant tot 15 cm boven de grond terug, maar pas op dat je verhoute takken niet te diep snoeit, die zullen nooit meer uitlopen.

Hoe lavendel snoeien zomer?

Zomersnoei lavendel De lavendel is één van de makkelijkste planten om te snoeien, want het enige wat je hoeft te doen is takjes met de dode, uitgebloeide bloemetjes weghalen. Dat mag vrij rigoureus: je kunt met een heggenschaar alle dode takjes wegknippen tot een hoogte van ongeveer 15 tot 20 cm.

Waarom wordt mijn lavendel bruin?

Uitgebloeide lavendel oogt houterig, vol uitgedroogde bruine en lelijke takjes. Voorkom dit en knip de bloeitopjes na de bloeiperiode met een snoeischaar of haagschaar. Zo krijg je nieuwe bloemkopjes en oogt de lavendel gesloten, fris en groen in de winterperiode.

Hoeveel jaar gaat lavendel mee?

Wij van Verschoor Groenprojecten planten jaarlijks heel wat lavendels in de Nederlandse tuinen. Een lavendelplant is een sterke plant die wel 15 tot 30 jaar oud kan worden.

Kan lavendel tegen veel water?

Lavendel mag je (bijna) nooit water geven. Zelfs in droge periodes in de zomer vindt de plant zelf nog zijn water. Enkel bij nieuwe aanplantingen moet je water geven in droge lentes en zomers. Lavendel zal zelden afsterven vanwege te weinig water, echter wel bij teveel water.

Hoe vaak moet lavendel water?

De lavendel heeft niet heel veel water nodig. Lavendel in pot kun je het beste, als het niet geregend heeft, 2x per week water geven. Wanneer de lavendel in de tuin staat geef je hem alleen water als het erg warm en droog is.