Kan nootmuskaat bederven?
“Gedroogde gember, foelieblad of nootmuskaat kun je ongemalen, droog en donker drie jaar bewaren, en ongemalen kruidnagel en zwarte peperkorrels zelfs nog langer. Bij gemalen specerijen ligt het anders, daarvan adviseer ik ze niet langer dan twee jaar te bewaren. Tijdens het malen gaan smaak en geur sneller verloren.”
Hoe nootmuskaat bewaren?
Zoals zoveel specerijen gaat ook nootmuskaat eindeloos mee. Bewaar het droog en donker en je kunt het een hele tijd vergeten voor je het weer eens gebruikt. Je zult echter merken dat de smaak langzamerhand wat afneemt. De pitten gaan zeker drie jaar zonder probleem mee als je ze in een luchtdicht potje bewaart.
Hoe lang kun je kruiden en specerijen?
3-4 jaar hele kruiden en specerijen; 2-3 jaar gemalen specerijen; 1-3 jaar bladvormige kruiden gedroogd; 1-2 jaar gemengde specerijen (mixen).
Wat zijn de voordelen van nootmuskaat?
Nootmuskaat bevat net zoals kruidnagel en basilicum het bestanddeel eugenol, dat antibacterieel werkt en schadelijke bacteriën in de mond kan doden. Tevens werkt het verdovend, waardoor het gebruikt kan worden bij tandpijn, tandabcessen en tandvleesontsteking.
Waar wordt nootmuskaat gekweekt?
Nootmuskaat wordt vooral in Indonesië en Grenada gekweekt en is een belangrijk ingrediënt in zowel de Aziatische als de Europese keuken. De Arabieren brachten nootmuskaat in de middeleeuwen naar Europa, toen werd gedacht dat het de plaag kon genezen en abortus kon uitlokken.
Is foelie alternatief voor nootmuskaat?
Een goed alternatief voor nootmuskaat is foelie, zoals hierboven al gezegd komen beide specerijen van dezelfde boom en zelfs uit dezelfde vrucht. Hierdoor is hun smaak gelijkend en kan je foelie dus als alternatief gebruiken.
Is nootmuskaat goed voor je gezondheid?
Nootmuskaat werkt antibacterieel en is het werkzaam tegen schimmels. Het kan de spijsvertering bevorderen, slaaploosheid tegengaan en tandpijn verminderen. Nootmuskaat kan helpen de botten sterk te houden en het geheugen verbeteren. Tevens kan het gebruikt worden tegen hart- en vaatziekten, bloedarmoede en kanker.