Inhoudsopgave
Kan je aangifte doen van discriminatie?
U kunt via 0900-8844 een melding doen of een afspraak maken om aangifte te doen. Als u aangifte doet, is dat een verzoek aan de politie om een onderzoek te starten naar de dader. Een (hulp)officier van justitie bepaalt na de aangifte of er inderdaad sprake is van discriminatie volgens de wet.
Wat doet de politie tegen discriminatie?
Als je gediscrimineerd wordt, kun je aangifte bij de politie doen. We nemen je aangifte op en gaan deze onderzoeken. We sturen het verhaal, waarin staat wat er is gebeurd, zo snel mogelijk naar justitie.
Wat doet politie tegen etnisch profileren?
Wat is proactief controleren (etnisch profileren)? Politieagenten controleren proactief wanneer zij op eigen initiatief een controle uitvoeren, zonder dat bijvoorbeeld de meldkamer een opdracht geeft. Als agenten afwijkend gedrag of een verdachte situatie zien, dan moeten zij overgaan tot controle.
Hoe herken je discriminatie op de werkvloer?
Directe discriminatie vindt plaats als iemand niet wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek op basis van achternaam, werknemers op de werkvloer worden gepest om hun huidskleur of seksuele achtergrond, of wanneer een arbeidscontract van een vrouw wordt beëindigd omdat ze zwanger is.
Wat is de betekenis van gediscrimineerd?
discrimineren = iemand niet dezelfde rechten geven omdat hij een bepaalde eigenschap heeft vb: in deze baan worden vrouwen gediscrimineerd ten opzichte van mannen Synoniem: achterstellen Tegenstellingen: bevoordelen matsen voortrekken bevoor…
Wat is gediscrimineerd?
Discriminatie betekent dat er onterecht verschil wordt gemaakt in de behandeling van mensen. Bijvoorbeeld op basis van geslacht of godsdienst.
Waar kan je discriminatie melden?
Iedereen die zich gediscrimineerd voelt, kan een klacht indienen bij het College voor de Rechten van de Mens. Het College mag alleen zaken behandelen die vallen onder de wetten voor gelijke behandeling. Het college kan niet oordelen over onderwerpen waar de gelijkebehandelingswetgeving niets over zegt.
Wat gebeurt er als je discrimineert?
Discriminatie melden helpt Meestal in dialoog met de wederpartij, soms door vervolgstappen als een procedure bij de Commissie Gelijke Behandeling of aangifte bij de politie. Daarnaast biedt Het Bureau Discriminatiezaken u een luisterend oor, ondersteuning, begeleiding en advies.
Hoe is discriminatie te herkennen?
Discriminatie is mensen anders behandelen, achterstellen of uitsluiten op basis van (persoonlijke) kenmerken. Deze kenmerken worden discriminatiegronden genoemd. Discriminatie op de volgende gronden is wettelijk niet toegestaan.
Waarom wordt er gediscrimineerd op de werkvloer?
Discriminatie op het werk komt helaas nog veel voor. Het kan jou ook overkomen. Je wordt anders behandeld dan je collega’s, omdat je bijvoorbeeld een ander geloof, nationaliteit of geaardheid hebt. Met welke vorm je ook te maken krijgt, het kan grote gevolgen hebben.
Welke discriminatiegronden zijn er?
Direct onderscheid is onderscheid op een van de discriminatiegronden. Denk aan afkomst, geslacht, huidskleur, seksuele voorkeur, leeftijd, religie, handicap of chronische ziekte. Dit is verboden, tenzij de wet een uitzondering maakt.