Inhoudsopgave
Is er energie nodig bij diffusie?
Actief transport vereist energie (meestal in de vorm van ATP) en de tussenkomst van membraaneiwitten. Dit in tegenstelling tot diffusie, dat geen energie kost, omdat de opgeloste stoffen daar stromen van een gebied met een hoge concentratie naar een gebied met een lage concentratie opgeloste stoffen.
Wat voor soort transport is diffusie?
Actief transport kost energie (ATP) en gaat van een lage naar een hoge concentratie. Passief transport gaat van een hoge naar een lage concentratie en kost geen energie. Er zijn twee vormen van passief transport. Diffusie waarbij deeltjes zich verplaatsen en osmose waarbij water zich verplaatst.
Welke stoffen actief transport?
Actief transport is het gemedieerde (‘actief bevorderde’) transport van biochemische en andere atomaire/moleculaire substanties door cel- en kernmembranen heen. In tegenstelling tot passief transport is er voor dit proces chemische energie nodig in de vorm van ATP.
Hoe werkt osmose en diffusie?
Diffusie is het stromen van opgeloste stoffen van een gebied van een hoge concentratie opgeloste stoffen naar een gebied met een lage concentratie opgeloste stoffen. Osmose is diffusie van water (door een semi-permeabel membraan).
Welke vormen van transport zijn er door het celmembraan?
Passief transport is een vorm van transport van stoffen door celmembranen heen die, in tegenstelling tot actief transport, geen energie (ATP) kost. Dit houdt onder andere in: het diffunderen van kleine eiwitten, en osmose van water. Ook vetten kunnen het celmembraan zonder problemen passeren.
Wat is diffusie in de longen?
De diffusiecapaciteit (of transfertfactor) is de hoeveelheid gas die wordt uitgewisseld tussen de lucht uit de longblaasjes en het bloed van de longhaarvaatjes. De diffusie wordt gemeten door het inademen van een niet schadelijk gasmengsel.
Wat is diffusie makkelijke uitleg?
Diffusie is het proces waarbij opgeloste stoffen in een waterig milieu zich verplaatsen (diffunderen) van een gebied met een hoge concentratie opgeloste stoffen naar een gebied met een lage concentratie opgeloste stoffen.