Is een helm dragen verplicht?

Is een helm dragen verplicht?

Sinds 1972 is het verplicht geworden om als motorrijder een helm op te hebben. Dat is voor de eigen veiligheid, maar ook als bescherming tegen de gevolgen die bijvoorbeeld blijvende invaliditeit op financieel vlak kunnen hebben.

Waarom zijn fietshelmen niet verplicht?

Volgens de Fietsersbond biedt een fietshelm een schijnveiligheid en wordt de onveiligheid zelfs vergroot als fietsers verplicht worden een helm te dragen. Een helm dragen leidt tot meer risico voor fietsers op een ongeval. Daarbovenop biedt een helm onvoldoende bescherming bij een ongeval met gemotoriseerde voertuigen.

Waarom is fietshelm niet verplicht?

Een Britse studie toont aan dat zowel fietsers als voetgangers bij een ongeval 30% kans lopen op een hoofdletsel. Het verplichten van een helm kan fietsen (onterecht) een gevaarlijk imago opzadelen. Dit brengt een ontradend effect met zich mee.

Waarom is het verplicht om een helm te dragen?

Ook als passagier bent u verplicht een helm te dragen.’ . Dit klinkt logisch, maar er zijn natuurlijk ook uitzonderingen op de regel. Op een scooter of bromfiets is het namelijk pas verplicht een helm te dragen als je harder kan dan 25 km per uur.

Wanneer moet je een helm dragen op een scooter?

De meeste mensen dragen uit voorzorg altijd een helm op een scooter. Dit is echter niet altijd verplicht. Wanneer je op een scooter zit die harder gaat dan 25 km/uur moet je altijd een helm dragen. Op een scooters of bromfiets met een maximum van 25 km/uur hoef je geen helm te dragen.

Waarom moet je een fietshelm dragen?

In Nederland is niemand verplicht om een fietshelm te dragen. Alleen wanneer je op een snelle e-bike, de zogenaamde speed pedelec rijdt, ben je verplicht om een helm te dragen. En hoewel het aantoonbaar veiliger is om met een fietshelm op te fietsen, zie je niet of nauwelijks fietsers met een helm in Nederland.