Is brioche gezond?

Is brioche gezond?

In 100 gram brioche zitten 285 kilocalorieën. Deze hoeveelheid brioche bevat 5,9 gram eiwit en 8,1 gram vet waarvan 2,6 gram verzadigd vet is. Daarnaast bevat brioche 2 gram vezels.

Hoeveel kcal in brioche?

Er zitten 169 kilocalorieën in 1 stuk (50 gram) brioche. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in ‘brioche’? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.

Is Duivekater brioche?

De Duivekater is een Noord-Amsterdams, Waterlands en Zaans rijk midwinterbrood, gemaakt met melk en boter. Het heeft wat weg van brioche, met soms (verschilt per recept) specerijen erdoor en altijd fijngeraspte citroenschil.

Waarom heet het duivekater?

In veel plaatsen wordt/werd duivekater alleen met Pasen gegeten. De naam duivekater stamt zeer waarschijnlijk af van een restant dialect van het “oud-Germaans”, namelijk Deuvels Kakor = duivelskoek. In Zweden spreekt men bijvoorbeeld nog van Peppar-Kakor (peperkoek; Kakor is koek of gebak).

Waar is duivekater van gemaakt?

De broden zijn geliefd in en rond Amsterdam, in de Zaanstreek en in Waterland. Duivekaters, ook wel deuvekaters geheten, bestaan uit licht zoet witbrood. Dit brood wordt als vloerbrood niet in een bakvorm, maar op een losse plaat gebakken. Belangrijke ingrediënten van de duivekater zijn bloem, suiker, boter en citroen.

Hoe wordt duivekater gemaakt?

Maak een deeg van 300 g bloem, gist en melk. Laat het een half uur rijzen. Meng de rest van de bloem, de suiker, zout, citroenrasp en de gesmolten, wat afgekoelde boter er door en kneed het geheel tot een soepel deeg.

Waar komt de duivekater vandaan?

De duivekater of deuvekater is een traditioneel feestbrood, dat voornamelijk in de streek ten noorden van Amsterdam (Nieuwendam en Zaanstreek) wordt gebakken, vooral in de winterse feestperiode tussen Sint Nicolaas en Drie koningen.

Wat betekent duivekater?

(15e eeuw) bastaardvloek waarmee men de naam van de duivel wou vermijden (in vroeger tijden een taboe). Samenstelling van de woorden duivel (waarvan de letter l wegvalt) en kater.

Waar smaakt duivekater naar?

Duivekater of deuvekater is een traditioneel feestbrood, dat voornamelijk in de streek ten noorden van Amsterdam (Nieuwendam, IJmond en Zaanstreek) wordt gebakken. Het is een langgerekt ovaal, zoet witbrood, dat rond Pasen, Pinksteren en met de kerstdagen wordt gegeten.