Is achteropkomend verkeer altijd fout?

Is achteropkomend verkeer altijd fout?

De autobestuurder die bij de voorste auto achterop is gebotst, had afstand moeten houden. In het verkeer ben je verplicht voldoende afstand te houden op je voorganger. De achteropkomende automobilist is bijna altijd volledig aansprakelijk voor alle schade.

Is achterop altijd fout?

Volgens de wet is de achterop rijdende auto, die achterop uw auto botst, vrijwel altijd schuldig. Uitzonderingen zijn situaties waarin u uw voorganger ‘snijdt’ als u van rijbaan wisselt of inhaalt. Ook wanneer u plotseling hard remt zonder verkeersnoodzaak kunt u de schuld krijgen van een aanrijding van achteren.

Wat doe je bij een autoongeluk?

Bel eerst 112 om een ambulance en de politie te sturen. Het is sowieso verstandig de politie in te schakelen bij een auto-ongeluk. De politie is van belang bij de eerste hulpverlening en kan de feiten goed vastleggen. Dit is van belang als moet worden vastgesteld wiens schuld het ongeluk was.

Wat te doen als je een ongeluk ziet gebeuren?

Veiligheid boven alles

  1. Breng eerst jezelf en andere betrokkenen in veiligheid en zorg voor gewonden. Verplaats een gewonde niet.
  2. Bel 112 voor een ambulance of politie.
  3. Verlaat de plaats van het ongeval niet zonder al je gegevens achter te laten.
  4. Zorg dat de voertuigen veilig staan.

Wie is aansprakelijk voor de schade?

In de wet staat dat degene die een onrechtmatige daad begaat (in dit geval een verkeersfout) aansprakelijk is, en dus verplicht is de schade te betalen die de ander door die fout lijdt. Schuld en aansprakelijkheid worden soms met elkaar verward.

Wie is schuldig bij achteruit rijden?

Als twee auto’s achteruit een parkeervak verlaten, moeten beide auto’s voorrang verlenen. Ontstaat er een botsing dan delen partijen de schade. Beide partijen zijn voor 50% aansprakelijk. Dit is slechts anders als een van de twee bestuurders bewijst dat hij voorafgaand aan de aanrijding al enige tijd stilstond.

Wat te doen na aanrijding van achteren?

Direct doen na een aanrijding van achteren

  • uzelf en anderen direct in veiligheid te brengen;
  • de politie te bellen, als dat nodig is;
  • direct het schadeformulier in te vullen;
  • foto’s van het ongeval te maken met uw smartphone;
  • naam en telefoonnummers van eventuele getuigen te noteren;

Wat moet er op een aanrijdingsformulier staan?

Je vult het papieren aanrijdingsformulier in. De voorkant bestaat uit een deel voor jou en een deel voor de tegenpartij. In de centrale kolom moeten er kruisjes gezet worden en onderaan is er een vakje voor een schets van het ongeval. De achterkant kun je verder thuis invullen voor je het aan je verzekeraar bezorgt.

Waar kan ik een aanrijdingsformulier krijgen?

Waar kan je aanrijdingsformulier krijgen? In principe verstrekt je verzekeraar je steeds een ongevallenformulier bij het afsluiten van de wettelijke verplichte autoverzekering. Indien je geen ontvangen zou hebben, kun je dit steeds bij je verzekeraar opvragen.

Wat moet je doen als je wordt aangereden?

Ga eerst zo snel als mogelijk naar de huisarts of de EHBO. Vraag de arts om uw klachten volledig te registreren. Dit is van belang voor het claimen van uw schadevergoeding. Vul vervolgens direct het schadeformulier in en stuur dit zo spoedig mogelijk naar de verzekeraar van de automobilist.

Wie moet schade melden bij aanrijding?

Het is belangrijk dat u een aanrijding of schade altijd direct meldt bij uw autoverzekeraar. Zij kunnen u helpen, en geven u advies in wat u kunt doen bij een aanrijding!

Wat is verwijtbare schade?

schuldaansprakelijkheid: het eigen verwijtbare handelen of nalaten, waardoor schade ontstaat. Denk aan de arbeidsongevallen, medische fouten, sport- en spel ongevallen.