Hoeveel zaadjes zitten er aan een paardenbloem?
De paardenbloem bloeit in het voorjaar (april-mei) en vaak later in het jaar (augustus) nog een keer. Er zitten 54 tot 172 zaadjes (eigenlijk nootjes) op een bloemhoofd.
Hoe bestuift een paardenbloem?
Insecten zoals bijen hebben geen moeite om zo mooie gele paardenbloem op afstand te zien. Deze bij haalt nectar en stuifmeel uit de paardenbloem om andere bloemen te bestuiven. Als die kleine bloempjes bestoven zijn gaat de bloem dicht en de bloemblaadjes verwelken. Uit elk bloempje groeit een vruchtje met een pluisje.
Hoe planten paardenbloemen zich voort?
De voortplanting van paardenbloemen vindt voor een groot deel plaats door middel van apomixie, dat wil zeggen dat het vruchtbeginsel kan uitgroeien tot een zaad zonder dat de eicel bevrucht is geweest. De paardenbloem vormt op deze manier klonen.
Heeft een paardenbloem zaden?
De paardenbloem heeft 2 manieren waarop hij zich kan verspreiden: via de diepe en zeer breekbare penwortel en via de zaden die aan paardenbloempluis (pappus) vastzitten. De wind verspreidt de zaden op deze manier zeer ver weg.
Hoe worden de zaden van een paardenbloem verspreid?
Zaadjes kunnen worden verspreid door de wind, door dieren, op eigen kracht, door water of door mensen. De wind Je kent ze vast wel. De pluizen van een paardenbloem. Aan elk pluisje hangt een zaadje.
Hoe past een paardenbloem zich aan?
Paardenbloemen ontplooien zich in de volle zon. Aan de stengels van de paardenbloem zitten geen bladeren en is hol. In een rozet staan de bladeren bij elkaar en ze zijn getand en diep ingesneden. Uit de plant vloeit een melkachtige vloeistof bij kneuzing.
Hoe worden paardenbloemen bevrucht?
De vruchtpluizen (pappus) zijn niets anders dan gesteelde haren, waaraan het zwarte zaadje hangt. Bij de Paardenbloem is sprake van apomixie, dat wil zeggen dat het vruchtbeginsel kan uitgroeien tot een zaad zonder dat de eicel bevrucht is. De Paardenbloem vormt op deze manier klonen.
Welk dier eet een paardenbloem?
Varkens, koeien en uiteraard paarden zijn daarom dol op paardenbloemen. Zij eten alle plantendelen graag. Konijnen en hazen eten de paardenbloemen even graag als onze hoefdieren. Ook eekhoorns lusten bladeren en knoppen van de plant in de lente.